Целебните свойства на водата са известни още от древността. Още Хипократ и Авицена са я препоръчвали с лечебна цел.

Особено интензивно за терапевтични цели водата започнала да се употребява в края на 18-ти век. Инициатор на това станал Викентий Присниц – овчар от Силезия, който се убедил в изцелителната сила на водата и започнал да я използва за лечението на хора.

Много от известните лекари много неодобрително възприемали неговите действия, въпреки това се появило прогресивно направление в терапията, а Присниц успял да открие болница, към която от всякъде започнали да се стичат болни.

Методика на лечение с вода

Неговият изцелителен метод се състоял в следното. Пациентите пили вода на малки порции на по 2 глътки, което способства за нормалната функция на бъбреците и за изхвърлянето на шлаките от организма.

Болните ежедневно се къпали или вземали душ под водопади, с боси крака „шляпали“ по водата или по мократа трева, което закалява организма и подобрява кръвообращението. Присниц лекувал простуда, бронхит, пневмония и други заболявания. Неговото учение било възприето и от други лечители.

Основна роля в прилагането на водолечението в световен мащаб има немския монах Себастиян Кнейп. Този известен лечител посветил повече от 30 години от практиката си на лечението с вода и изложил резултатите от своята работа в книга, останала за поколенията.

Неговата система се разпространила и в Европа. Дори и по българските земи били открити водолечебници за лечение на болни хора само с вода, която се явява най-евтиното и достъпно лекарство.

Днес, за съжаление, ефективното лечебно средство е практически забравено. Както и преди повече 2 века така и днес този терапевтичен метод не се възприема от медиците сериозно, които го определят дори за престъпление.

Химическите препарати, предписвани от тях за лечение често нанасят вреда за здравето на човека. Малко лекари вярват в проверения от векове прост и ефективен способ за водолечение, използвайки го в лечебната си практика.

Според Кнейп водата е способна да излекува всяка болест, тъй като с водолечението „се изважда коренът“ на всяко заболяване. И това не е преувеличено – живителната течност побеждава нервните, сърдечно-съдовите заболявания, атрозата, подаграта, туберкулозата, болезнени усещания от различен произход.

Най-често хората биват застигани от настинки. В такъв случай не следва веднага да пристъпваме към пиенето на таблетки, а да накиснем в студена вода обикновени чорапи, след това да ги извадим и изцедим и след това да ги обуем на краката си.

Температурата на водата се определя от тази на организма – колкото по-висока е на тялото, толкова по-хладна трябва да е водата. Върху тези чорапи се обуват полиетиленови пликове и от горе топли вълнени чорапи. След това е необходимо човек да легне в топла постеля.

Процедурата се повтаря на всеки 45 минути, докато не се понижи телесната температура – затова е необходимо човек 4 пъти да смени чорапите си.

Когато процедурата се извършва преди лягане, се разрешава спането с чорапи. Важно е за лечението краката да бъдат поддържани топли. Ако те не са, е необходимо предварително да ги сгреете. Посред нощ или на сутринта се сменят компресите, като се изплакват чорапите и се измиват краката.

За излекуването на бронхит и възпалени бели дробове в студена вода се киснат чаршафи, след това се изваждат, изцеждат се и болният се увива с тях.