Днес почти навсякъде можем да видим подобни реклами – „Невероятно лекарство за удължаване на живота“, „Артритните ви болки ще изчезнат сякаш са магия “ или дори хвалебствените отзиви „Това лекарство за седмица ме излекува от рак“. Не е трудно човек да се досети на какво разчитат тези обещания. Не следва да забравяте старата народна поговорка: „Не всичко, което блести е злато“.

Мошениците – хората, които продават лекарствени препарати с неясен произход – съществуват вече от много години. Днес те имат повече възможности от когато и да било да предлагат своите чудодейни „препарати“.

Освен телевизията, радиото, списанията, рекламните клипове, пощата или директната комуникация, те имат и нова много перспективна възможност и това е Интернет – уеб сайтове предлагат чудодейни лекове, изпращат се имейли, в които се описват истории за изцеление за една нощ.

За съжаление, хората в напреднала възраст често стават мишена на подобни афери. Според данни от проведено от министерството на здравеопазването на България по-често жертви на медицински шарлатани стават хора над 65-годишна възраст.

Това е един много сериозен проблем. Такива „лекарствени препарати“ могат да бъдат вредни и да станат причина за напразно разходване на средства. А понякога употребата на такива „медикаменти“ възпрепятства приема на действително полезни препарати.

Какво обещават измамниците?

Лекарствените препарати обещават фалшива надежда. Често хората, които ги продават, предлагат безболезнено или бързо лечение. Защо хората се поддават на тези търговски предложения?

В края на краищата, в най-добрия случай тези препарати няма да донесат никаква полза, а в най-лошия те са опасни. Медицинските измамници предлагат стоката си на хора, на които конвенционалната медицина не осигурява подходящ и ефективен начин на лечение.

При някои хронични заболявания качеството на живот много силно се влошава и той се принуждава да живее с болката. И именно затова е разбираемо защо хората в такава безизходица лесно се доверяват на обещанията за бързо и безболезнено излекуване, за тях те са като светлина в тунела.

Вие можете да попаднете на следните видове препарати с неизвестен произход:

• Продукти за подмладяване – рекламите на таблетки, които могат да ни донесат вечна младост, разчитат на голямата актуалност на този въпрос в съвременната култура. Но стареенето е нормален процес.

Продуктът за подмладяване наистина може да изгради вашите бръчки, но нито едно лекарство към настоящия момент, което е преминало клинични изпитвания, не може да преустанови процесът на стареене.

Здравословният хранителен режим, редовните упражнения и отказът от тютюнопушенето – това са най-добрите ваши помощници в предотвратяването на някои заболявания, които се обуславят от напредването на възрастта.

С други думи, ако изберете да се придържате към здравословен начин на живот, то вие увеличавате шансовете си остареете здрави.

• Препарати против артрит – лесно е човек да повярва в непреминалите клинични изпитвания лекарства срещу това заболявания, тъй като характерните за него симптоми се появяват и изчезват внезапно.

Вие можете да си помислите, че лекарството, което приемате подобрява състоянието ви, но това са обичайните колебания на симптомите на артрита.

Как да се защитим от шарлатани?

Бъдете нащрек – подлагайте на съмнение всичко, което видите или чуете в рекламите по телевизията или в Интернет. Вестниците, списанията, радиата и телевизионните канали не винаги проверяват до колко продукта, който се рекламира наистина действа.

Потърсете повече информация за продукта, преди да пристъпите към покупка. Полезно е и да потърсите и мнения на използвали го хора в Интернет.