За много домашните животни са част от семейството и те споделят с тях радост и тъга. Доста стопани позволяват на своя домашен любимец да яде от тяхната чиния.

От страни това изглежда много мило, но зъболекарите казват, че е опасно като за кучето, така и за стопанина, тъй като при целувки и близък контакт е възможно предаване на бактерии, предизвикващи опасно възпаление на венците.

Коварно възпаление на венците

Пародонтит – възпаление на венците, характеризиращо се със засягане не само на меките тъкани – на венците, но и с дистрофични процеси в костите.

За пародонтит е характерно оголване на корена на зъбите, които става причина за тяхната повишена чувствителност. Също се увеличават шансовете за развитие на кариес и неговите усложнения.

С развитието на възпалението се появяват и патологични венечни джобове, в които се натрупват бактерии и остатъци от храна. При липса на лечение и удовлетворителна хигиена джобовете бързо се възпаляват, което способства за усилване на симптомите и влошаване състоянието на пациента.

Пародонтитът най-често е с генерализиран характер, тоест се разпространява по цялата челюст. И това е една от причините за загуба на зъби.

В късните стадии на развитие на възпалението е характерно разминаване и подвижност на зъбите, съществено отдръпване на венците и костна тъкан. При липса на лечение зъбите могат да изпаднат, тъй като нямат подкрепа от страна на меките тъкани.

Възпалението на венците, патологични венечни джобове стават причина за зловонен дъх, а миенето на зъбите не носи облекчение и свежест на дъха, дори за кратко време.

Причините за поява на лоша миризма от устата са бактерии, натрупали се във венечните джобове, те са причина за начало на пародонтит.

Какво е опасното на бактериите?

Пародонтитът е доста опасно заболяване, потенциален източник на инфекция за целия организъм.

Многобройни изследвания на зъболекари откриват връзка между възпалението на венците и появата на остри и хронични заболявания на вътрешните органи.

Изследванията доказват роля на пародонтита в появата на усложнения.

Възпалението на венците засяга буквално всеки аспект на човешкото здраве. Като пример, учените могат да посочат, че именно бактериите, предизвикващи възпалението на венците, могат да станат причина за простатит.

В изследванията вземат участие мъже с диагноза „простатит” и със заболявания на венците. Денталното лечение способствало за подобряване на състоянието на мъжката репродуктивна система.

Това не е единствен пример. Бактериите, които предизвикват възпаление на венците, могат да се разпространят из целия организъм. И така да станат причина за сериозни усложнения на сърдечни заболявания, храносмилателна система, бъбреци.

От опасността на пародонтита не трябва да се съмняваме, но как неговата поява е свързана с кучетата и близките контакти на най-добрия приятел на човека?

Изследвания на зъболекари

Стопаните на кучета, които ги целуват или разрешават облизване на лицето, са в рисковата група за развитие на пародонтит. Именно подобно заявление направиха учените. Възпаление може да се предизвика от съчетанието на определени щамове бактерии.

При пародонтит в устата се откриват характерни щамове на бактерии – основни провокатори на възпаление.

Тези бактерии, открити при много домашни любимци, и при близък контакт с кучета и тяхната слюнка рискът от предаване на възбудителя на пародонтит съществено се повишава.

Изследването е проведено през 2011 г. И зъболекарите установили в устата на стопаните на кучета бактерии, които не попадат по принцип в човешката уста.