Топ 3 причини и последствия от загуба на зъби
Полезно

Различават се няколко основни причини за изменение на зъбната редица – първата – заболявания, свързани с кариес и неговите усложнения, втората – патологии на тъканите на периодонта.

И третата от основните причини – травми, вследствие на които зъбите падат. До хирург се стига обикновено, когато е невъзможно да се съхрани зъб или да се проведе консервативно лечение.

Причини и последствия

1. Нередовни прегледи при зъболекар при усложнения от кариес. Ако зъбът почти напълно разрушен, с времето процесът се разпространява към по-дълбоките тъкан, вследствие на което се поставя и въпросът за премахването му.

2. Пародонтоза – такова беше наименованието на това заболяване в миналото, сега е пародонтит. Патологията се проявява в изменения на свързващия апарат на зъбите – на пръв поглед сякаш са цели и красиви, но се клатят. Какво се случва? Намаля костната тъкан, зъбите започват да се клатят, впоследствие се стига до тяхната загуба.

3. Травми – могат да са както битови, така и спортни.

Промяна на захапката

Ако говорим за загуба на един зъб, няма да повлияе глобално на захапката, но протичат в челюстната става след загуба на зъби:

• Нарушава се кръвоснабдяването и инервацията на целия шиен отдел на гръбначния стълб.
• Съседните зъби обикновено променят положението си – накланят се, изместват се напред.

При преглед опитен зъболекар може да установи много по-дълбоки изменения в зъбночелюстната система.

В областта на липсващия зъб костта не се натоварва, вследствие на което костната тъкан атрофира и намалява обема на лигавицата – губи се самата структура на венците.

Затова при възстановяване на загубения зъб трябва да се мисли, как да се отстрани формиралият се дефект на лигавицата.

Изместване на зъбната редица

Всичко зависи от това, колко отдавна са загубени зъбите, дали е бил само един или няколко. Разбира се, останалите зъби се изместват.

Природата е предвидила, че получилата се празнина трябва да се попълни, затова и съседните зъби и антагонистите започват да се движат в посока към дефекта и променят положението си.

В такива случаи е необходим единен екипен подход - на хирург-имплантолог и на ортопед за комплексно отстраняване на деформациите.

Поставяне на импланти – възможни усложнения

Загубата на зъби е директно показание за имплантация и към ден днешен протезирането чрез импланти се прилага като основен метод за лечение в такива ситуации.

Останалите методи за възстановяване на зъбната редица се отнасят към алтернативните варианти, които също задължително се предлагат на пациента. Такива са сменяемите конструкции, мостовидни протези, металокерамика.

Едномоментната имплантация позволява намаляване на времето за възстановяване , тъй като се извършва веднага след премахване на зъба – процедурата не изисква допълнително време за заздравяване на дупката в костта, която се прави, за да се постави импланта, и за формирането на костта.

Съвременните методики в арсенала на зъболекарите позволяват връщането на усмивката на пациента, дори и в най-сложните случаи, но за това е необходимо време.

Както вече изяснихме, при продължителна липса на зъби атрофира костната тъкан, като това налага и към всеки случай да се подходи индивидуално, що се отнася до запълването на дефекта.

Предимството на имплантите пред останалите конструкции е, че костта започва отново да се натоварва, тъй като самият имплант изпълнява ролята на корена на вече загубения зъб.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.61 120

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg