Нарушения в кръвоносната система при бременни жени е доста често явление, което възниква поради най-разнообразни причини. За отстраняване на проблеми със съсирването на кръвта на бъдещите майки може да се предпише Аспирин.

Но този препарат не е лишен от странични ефекти както за майката, така и за плода.

Аспирин по триместри

  • 1 триместър – приемът на аспирин не се препоръчва, тъй като тогава се формира плодът;
  • 2 триместър – аспиринът се приема само по медицински показания;
  • 3 триместър – приемането на аспирин не се препоръчва, тъй като способства за ранно затваряне на протока на артериите на плода и развитието на вътречерепен кръвоизлив;

Аспирин за бременни

Могат ли бременни жени да приемат аспирин? Забележително е, че хормоналните изменения, които протичат по време на бременност пряко влияят на вискозитета и циркулацията на кръв.

При едни вискозитета се увеличава, а при други се понижава. Подобни изменения могат да доведат до развитие на застой на кръв в крайниците и в органите на малкия, което естествено изисква медикаментозна терапия.

Още едно показание за прием на аспирин е антифосфолипиден синдром.

Това е автоимунно заболяване, при което се наблюдава повишено образуване на тромби в съдовете и което представлява голяма опасност за живота както на майката, така и на бъдещото дете.

Намаляването на вискозитета на кръвта при това заболяване е единствено правилната схема на терапия.

Така, изхождайки от посочените фактори става ясно, че аспирин при бременност може да се приема, но трябва да е изписано от лекар, който оценява ползата и вероятният риск от приема на този препарат.

Дози аспирин за бременни

Дозата аспирин за бременни се определя само от лекар, изхожда се от конкретния случай. Установено е, че негативно влияние на плода аспиринът оказва при прием на препарата от 1500 мг на денонощие.

Имайте предвид, че препаратът прониква през плацентата. Безопасната доза е определена на ниво от 100 мг на денонощие. По това време следва да се отчитат допустимите дози на препарата при различни заболявания, а именно:

  • Антифосфолипиден синдром – при тази патология препоръчителната доза съставлява ¼ таблетка за сутрешен прием. Освен това е важно в менюто да се въвеждат продукти, които способстват за разреждане на кръвта, за тях ще поговорим по-нататък.
  • Разширени вени – в този случай на жената не се препоръчва същата доза, каквато при антифосфолипиден синдром. Следва да се посъветваме с лекар относно подбора на необходимия препарат;
  • Прееклампсия – обикновено възниква на фона на усложнена късна токсикоза, а също се съпровожда с артериална хипертония на бременната жена. Дозата на препарата в този случай съставлява не повече от 100 мг на денонощие.
  • Ревматични патологии – днес аспиринът при ревматични увреждания се използва рядко, тъй като вече съществуват други противоревматични препарати. Но в някои случаи все пак може да се назначи. Дозата също не трябва да превишава 100 мг на денонощие.

Прием на аспирин по време на бременност

1 триместър – в ранните срокове на бременността аспиринът е нежелателен, тъй като през този период се формира зародишните листчета и органите на бебето. Приемът е възможен само в краен случай, когато възможните последствия, ако не се пие, може да са много тежки.

2 триместър – ограниченията вече не са толкова стриктни, но препаратът трябва да се приема с повишено внимание;