„Моите ръце и крака са постоянно студени.

Чувала съм хора да казват, че това е от лоша циркулация на кръвта, но това не може да е истина, нали?”.

Това писмо на читателката Александра Костова (39 год.) от Сливен пристигна в редакцията на Lechenie.bg.

Всъщност, това не е напълно невярно. Кожата ви поддържа нормална температура, благодарение на кръвоносните съдове, по които циркулира богата на кислород кръв в цялото тяло.

Когато живакът на термометъра падне, сензорните рецептори в кожата сигнализират на мозъка да се свият кръвоносните съдове.

Това позволява по-малки количества кръв да захранват кожата, за да запазят топлината на тялото ви.

При някои хора, вазоконстрикцията, както този процес се нарича, може да бъде предизвикана от най-малките промени в термометъра.

Може да се появи, вследствие на течение или вятър. Води до лошо оросяване на ръцете и краката и оттам – до недостатъчно кислород и хранителни вещества.

Едно изследване показва, че този тип реакция се среща по-често при жените, тъй като при тях се дължи на променливите нива на естрогенженски полов хормон, който играе голяма роля в регулирането на температурата.

Известно е, че преди месечния цикъл, жените са по-склонни да чувстват ръцете и краката си студени. Ето защо жените по принцип са по-чувствителни към студа, отколкото мъжете.

Изстиването на крайниците може да бъде страничен ефект от приема на някои лекарства, но те са и съпътстващ симптом на заболявания на стомаха, червата и сърцето.

Пак със студени ръце и крака се изразява и недостигът на магнезий в човешкия организъм, а той е необходим за над 300 биохимични реакции в тялото.

По-сериозната чувствителност към студа е отличителен белег на болестта на Рейно, в която крайниците - обикновено само пръстите на ръцете и краката, но понякога също носъти ушите, може да побелеят или посинеят и да изтръпнат.

Това се дължи на спазъм на кръвоносните съдове, които снабдяват с кръв крайниците.

В зависимост от това колко сериозни са вашите симптоми са, лечението може да варира от носене допълнителни ръкавици и чорапи, до прием на лекарства, отпускани с рецепта, които разширяват кръвоносните съдове.

Студените ръце и крака може да са симптом на други състояния, като например хипотиреоидизъм, лупус или диабет, ниски нива на желязо или недостиг на витамин В12.

Вашият лекар може да ви направи изследвания и да предпише подходящите лекарства, хранителни добавки или промени в диетата.

Но ако се оплаквате само от студени ръце, опитайте се да ги затоплите като се хидратирате добре и увеличите нивото си на активност като ставате от бюрото си най-малко веднъж на всеки час.

При възрастните хора студените ръце и крака може да са последствие на атеросклероза на кръвоносните съдове. Феноменът се наблюдава и при тези, които са закоравели пушачи, тъй като те страдат от болестта на Бюргер – хронично нарушено кръвоснабдяване на краката заради засегнати кръвоносни съдове.