Ние често поемаме храна, пълна с химия, консерванти и изкуствени добавки.

Пастата за зъби не се яде, но химията в нея може да проникне в кръвта през устната кухина.

Ето защо е крайно време да разберем какво точно се съдържа в пастата за зъби, която ползваме по няколко пъти на ден.

Странно е, че никой не говори какво точно съдържат пастите за зъби. А понякога списъкът на химикалите и изкуствените добавки е по-дълъг от Менделеевата таблица.

Една от най-опасните съставки е т. нар. триклозан. Токсичният химикал най-напред е бил регистриран към Агенцията за защита на околната среда през 1969 г. като класифициран пестицид.

Първоначално се е използвал в антибактериални сапуни, шампоани, душ-гелове и дезодоранти. Впоследствие производителите започват да го влагат и в пастите за зъби, макар серия научни изследвания да доказват, че химикалът води до сърдечно-съдови заболявания, сърдечна недостатъчност, увреждане на мускулите, проблеми с костната система.

Нещо повече – триклозанът може тотално да обърка хормоналния баланс в тялото! Токсичният химикал имитира действието на женския полов хормон естроген, за който се знае, че в увеличени количества води до рак на гърдата.

Друг опасен елемент в пастите за зъби е натриевият флуорид, за който се твърди, че укрепва зъбите. Нищо подобно! Той е силно токсичен и води до тежки физически и умствени увреждания, неврологични разстройства, заболявания на сърцето, бъбреците, безплодие, скелетна и стоматологична флуороза, артрит, болести на щитовидната жлеза.

Натриевият флуорид е продукт на промишлената индустрия и обичайно се влага в различни пестициди и отрови за плъхове.

Производителите на пасти за зъби обаче не се задоволяват само с този химичен коктейл. Една от най-разпространените съставки е натриевият лаурилсулфат, благодарение на който пастата се пени.

Изследователи от медицинския колеж към университета на щата Джорджия обаче доказаха, че тази съставка има канцерогенни свойства, а в минимални количества, каквито попадат в организма чрез пастата за зъби, причинява очното заболяване катаракта.

Обръщали ли сте внимание на обозначенията върху тубичката с паста за зъби? Виждали ли сте цветната лента в долния край на тубичката, която обикновено е оцветена в черно, синьо, червено или зелено?

Според едни, това е маркировка, която улеснява процеса на пакетиране, но според други е една от най-добре пазените тайни от производителите на пасти за зъби.

Фармацевти твърдят, че цветът на ивицата показва доколко е натурален съставът на пастата. Когато е зелен, можем да сме сигурни, че всички съставки са с натурален произход.

Синята ивица обозначава, че в пастата, освен натурални съставки, има и лекарства. Червената лента е сигнал за опасност, тъй като в този случай пастата съдържа освен натурални суровини, но и химикали.

Най-опасни са пастите, означени с черна лента – те съдържат само химия, предупреждават експертите.