Как правилно да посрещаме деня, за да бъде здравето ни наред и тялото да не ни подвежда? Представители на Американската кардиологична асоциация препоръчват какво да пием сутрин за нормално функциониране на сърцето и на кръвоносните съдове и за профилактика на различни заболявания.

Какво да пием сутрин за здраво сърце

1.Вода

Човешкият живот е невъзможен без вода. Необходима е нормалния поток на кръвта и за транспортиране на кислород. Без нея е невъзможно поддържане на оптимална телесна температура, протичане на процесите на храносмилане и за усвояване на хранителни вещества. За това да започнем своя ден с чаша вода е отлична идея.

В изследване, което обхваща 15 000 души на възраст от 44 до 66 години в началото, които били наблюдавани в продължение на 25 години, и става ясно, че съществува пряка връзка между обезводняването на организма и нарастване на вероятността от развитие на сърдечни заболявания.

При недостиг на вода в организма се увеличава количеството натрий в кръвния серум, което е с неблагоприятно въздействие върху здравето, до развитие на сърдечна недостатъчност и хипертрофия на лявата камера.

2.Кафе

Любителите на тази напитка могат да спят спокойно. Едно-две кафета дневно не само няма да навредят на сърцето, а напротив, ще спомогнат за неговото укрепване.

Изследванията показват, че умереният прием на кофеин е свързан с намаляване на риска от сърдечна недостатъчност. При много хора възниква въпросът колко е това умерено.

Тялото на всеки човек е индивидуално, но към настоящия момент за безопасна норма се смята не повече от 400 мг кофеин в денонощие. В зависимост от концентрацията на кофеин в една чаша това може да са 4-5 кафета.

Важно е да помним, че кафето е с диуретични свойства. И трябва да пием толкова вода, колкото кафета изпиваме дневно.

3.Натурален сок

Съществуват изследвания, доказващи, че сокът, изцеден от богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци, поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, тъй като съдържа вещества, които намаляват възпалението в организма и понижават вероятността от развитие на инсулт, развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Препоръчват се прясно изцедени сокове от боровинки, зеле, моркови, грозде, вишни, портокали и други дарове на природата.

4.Смути от суперхрани

Както и натуралните сокове, така и смутитата приготвени от полезни храни, могат да спомогнат за укрепване на здравето на сърцето. В ядките и семената се съдържат омега-3,6 и 9 мастни киселини, необходими за нормалното функциониране на сърцето и на кръвоносните съдове.

В черните боровинки, къпините и малините има антиоксиданти, които са ефективни в борбата със свободните радикали.

Зеленчуците и пълнозърнестите храни пък са източник на фибри, които поддържат оптималното храносмилане и се предотвратява рязкото повишаване на нивата на глюкоза в кръвта.

5.Зелен чай

На вълшебните свойства на зеления чай са посветени немалко изследвания. Известно е, че тази напитка поддържа мозъка в добро здраве, но също така е и от голяма полза за сърцето. Според проведени проучвания редовното пиене на зелен чай в Югоизточна Азия е един от факторите в този регион да има сравнително по-малко случаи на сърдечно-съдови заболявания.

6.Какао

Това е може би една от най-приятните напитки. Често се пие в студеното време на годината за сгряване и отпускане в приятна домашна обстановка, като много хора подценяват ползата от него.

Изследванията показват, че полифенолите от какаовите зърна способстват за намаляване на нивата на възпаление в човешкия организъм, а следователно водят и до понижаване на риска от хронични заболявания. Допринасят за подобряване на потока на кръвта и способстват за понижаване на артериалното налягане и повишават нивото на добрия холестерол. Всичко това са фактори, които допринасят за подобряване на сърдечното здраве.

7.Златно мляко

Ако никога не сте чували за тази напитка, то сега е време да узнаете какви са ползите от нея. Приготвя се обикновено краве мляко с добавена щипка черен пипер и чаена лъжичка куркума.

Черният пипер съдържа веществото пиперин, което помага на организма за усвояване на куркумата. А последната е множество ползи за здравето.

Куркумата помага за профилактика на заболявания на органите на храносмилането и предпазва организма от сърдечно-съдови заболявания в дългосрочна перспектива, затова златното мляко, трябва да присъства в менюто ви ежедневно.