Научете да се разпознавате нарочната лъжа, провокации и други прийоми за демагогия и да разоръжаваме манипулаторите в честна дискусия.

Демагогия – какво всъщност представлява

Това е словесно въздействие върху хората, което се основава на нарочно изкривяване на фактите. Друго значение на тази дума са разсъждения или разисквания, които се основават на грубо и едностранно тълкуване на факти, събития и явления.

Казано по-кратко, демагогия – това е манипулация, която се уповава на незнание на факти или на откровена лъжа и с помощта на която един от участниците в диалога се опитва да постигне своите цели.

Думата демагог не е винаги е била с негативен оттенък. В Древна Гърция първоначално се използва по отношение на обществените лидери, популярни сред народа политици.

Това са били хора, способни да накарат мнозинството да премине на тяхна страна само благодарение на ораторското си майсторство. Например, така наричали един от основателите на атинската демокрация – Перикъл.

С течение на времето обаче тази дума започва да се употребява в иронично и негативно значение, тъй като приемниците на Перикъл започнали да шикалкавят пред народа и да се състезават по красноречив популизъм. Тогава разбирането на думата демагог се е приближила до съвременната.

От времената на Перикъл са изминали почти 2500 години, а демагогията и демагозите все още съществуват. Най-често с тях можем да се сблъскаме в политиката, рекламата, пропагандата, но и на битово ниво демагогията не е рядкост. Затова следва да разберем какви трикове използват и как да им се противопоставим.

Какви трикове използват демагозите

Методите на демагогията са насочени към замъгляването на истината, изкривяване на логика, факти, противоречащи на мнението на демагога, а също към провокация и конфликт. Ето няколко примера.

Твърдения, основани на мнима логика

За обосноваване на своята позиция демагозите често използват разсъждения, които изглеждат логични, но само на пръв поглед. например – законовите норми забраняват да се продават яйца, които не отговарят на санитарните изисквания. В една от партидите с яйца от Полша е открита салмонела, затова трябва да се забрани вноса на яйца от Полша.

Подобни разсъждения напомнят на силогизми – логически конструкции, където на основата на две съждения, се извежда трето. Всъщност тезите на демагозите са много близо до софизмите – изначално неверни умозаключения, които се приемат за правилни и създават усещане, че са логични.

Също тук следва да се отнесат твърденията, свързани с подмяна на понятията. Вие твърдите, че слънчевите и топли дни – това е прекрасно, но ако постоянно е слънчево и горещо, то всичко живо ще загине.

Частично или пълно игнориране на същността на въпроса

Избирателно да се отговаря на въпроси или да се говори за нещо много далечно, това е една от любимите стратегии на демагозите. На въпроса каква е заплатата им или тази на подчинените им, те ще отговорят, че парите не са най-важното и че работят само тези, които обичат това, което правят.

Така демагозите се измъкват от неудобните въпроси или печелят време, за да измислят отговор за тях.

Друг разпространен трик – това е концентрация върху детайлите, когато демагогът се хваща за думата на компонента, търси в тях дори незначителни грешки и неточности. Често той сам тълкува погрешно противоположната страна, основавайки се на първата дошла му наум асоциация.

Например, демагогът може да обвини събеседника в непознаване на историята само защото не знае колко съпруги е имал цар Иван Асен II.

Преминаване към личностни атаки и оскърбления

Когато демагогът бъде притиснат до стената с факти, на които не може да противопостави нищо, той преминава към оскърбления и се концентрира към личността на събеседника.

Защо е вредна демагогията

Вредата от демагогията е осъзната още от мислителите на Древна Гърция. Използвайки демагогски прийоми, лъжливите и двулични хора постигат своите цели, и освен това убеждават другите в своята правота.

Така изкривяват истината, правейки я неуловима и недостижима, злоупотребяват с идеята на множественост на мненията и за нормална полемика.

Как да общуваме с демагог

Разгорещеността на демагозите в споровете по никакъв начин не е свързана с търсенето на истина или на справедливост. Истинската цел е да докажат, че тяхното мнение е единствено правилно.

Стараят се да интерпретират всичко в своя полза, да създадат скандал, за да скрият липсата на всякакви аргументи в защита на своята позиция, а компромисът да обявят за своя победа.

При общуването с такива хора наблягайте на фактите, които можете да потвърдите. Позовавайте се на мнението на професионалисти, а не на абстрактно всеобщо знание.