Живата част от косъма – неговата луковица, се намира под епидермиса. Именно със състоянието на скалпа се свързва и проблема с алопецията – косопада. За никого не е тайна, че състоянието на кожата пряко зависи от балансираното хранене. И ако на тялото ви не му достигат някакви витамини или минерали, то косопадът става по-изразен и интензивен.

Но няма смисъл да изпадате в отчаяние. Косопадът може да се спре. Освен това, консумирайки редица продукти, можете да направите своята коса по-здрава, като по този начин ще изглежда и по-поддържана. Пред вас е списък с храни, които са незаменими за здравето на вашата коса.

1. Соя

Най-добрият източник на растителни белтъчини. А ако се отчете факта, че косата на 97% се състои от белтъчното вещество кератин, ползата от соята става напълно очевидна. Следва да се отбележи, че полезни за косата са и всички бобови култури – грах, фасул, леща, нахут и др.

2. Орехи

Съдържат алфа-линоленова киселина, която способства за запазването на влажността в кожата и в косата. А вероятно не желаете косата ви да бъде суха.

3. Банани

Съдържат витамин В7 – биотин. За растежа на косата и за поддържането на нейната най-важна функция е необходима енергия, която се осигурява от глюкозата и затова е важно човек да приема чрез храната достатъчно количество въглехидрати.

Витамин В7 изпълнява в този процес изключително важна роля, способствайки за поддържане на нивата на кръвната захар. Също този витамин участва в процеса на образуването на кератин от клетките, като по този начин става и част и самата структура на косъма.

4. Яйца

За укрепването на косата изобщо не е важно как обичате яйцата – твърди сварени, рохки или на омлет. Яйцата са супер източник на белтъчини. В тях също има много витамин В7, а също и В12 – важни компоненти за растежа на здрава и красива коса.

5. Варено пилешко

В 100 грама пилешко се съдържат 20 грама белтъчини, 1.6 мг желязо, 2 мг цинк, 200 мг калий и 180 мг фосфор. Това е невероятна комбинация за здрава коса – цинкът препятства косопада и посивяването, желязото я укрепва, фосфорът е нужен за еластичността на косата, а калият за ускоряване на растежа.

6. Мазна риба

Сьомгата е наситена с полиненаситени мастни киселини омега-3, които са необходими за доброто състояние на скалпа. В нейното месо има много витамин В12 и желязо, които също подхранват и укрепват косата.

7. Зърнени храни

Пшеницата, елдата, овесът, оризът – всичко това са не само вкусни и полезни каши, но и добър източник на цинк и желязо. А тези елементи, както вече знаем, благотворно влияят на корените на косата и космените луковици.

8. Моркови

Каротиноидите – витамин А, влизащи в състава на морковите в голямо количество, положително влияят на състоянието на кожата, а заедно и с това и на здравината на косата ви.

9. Масло от ленено семе

Ако косата ви е прекалено суха, накъсва се, е добре да добавяте към салатите по 1-2 супени лъжици ленено масло, които ще снабдят организма с растителни мастни киселини.

10. Мляко и млечни продукти

Специалистите по заболяванията на косата и скалпа – трихолозите, отдавна са забелязали, че достатъчният прием на лесен за усвояване спомага за подобряване състоянието на косата.