През този сезон лекарите прогнозират увеличаване на заболеваемостта от грип, тъй като през 2015-та година всичките 3 щама на вируса са се изменили.

Медицинските специалисти твърдят, че с изключение на вродените заболявания, всички останали не са неизбежно зло.

Погубват навиците?

Експертите от Световната здравна организация са установили, че здравето на населението около 55% се определя от начина на живот на хората.

Доказано е, че първопричината на голямото количества неинфекциозни заболявания, към които се отнасят сърдечно-съдовите, белодробните, онкологичните и захарния диабет, са все такива на пръв поглед банални неща като неправилно хранене, ниска физическа активност и свързаното с тях затлъстяване – особено натрупването на мазнини в областта на талията, тютюнопушенето, а също и злоупотребата с алкохол.

Именно тези 4 групи заболявания са причина за 80% от преждевременните смъртни случаи. Като убиец номер №1 сред тях са заболяванията на органите на кръвообращението – над 66% по данни на българския НСИ от 2011 година. От тях загиват двойно повече хора, в сравнение с останалите патологии.

Борбата с тях е реална, ако се провежда профилактика.У нас профилактичните прегледи са доста ограничени, тъй като в тях не се включва вземането на кръв и урина.

Но все пак здравната каса поема профилактичните прегледи за рак на гърдата за жени над 40-годишна възраст, а също и за рак на дебелото черво – над 50-годишна възраст и отделно за рак на простатата на мъжете над 50-годишна възраст.

В САЩ например програмите са доста по-мащабни, като само през 2010 година на изследване за рак на гърдата са преминали 70% от жените над 40-годишна възраст, за което са били разходвани няколко милиарда долара.

Между впрочем количеството на нежелателните изходи от сърдечно-съдови заболявания се увеличава през зимата.

Това се дължи на факта, че хората на преклонна възраст, а също и пациентите със сърдечно-съдови, белодробни и други заболявания много тежко прекарват баналните остри респираторни заболявания. Затова е толкова важно, своевременно да им бъде направена ваксинация.

Хитрият вирус

Лекарите настоятелно препоръчват да се прави ваксина срещу грип на бременни жени и деца, особено посещаващи детски градини и училища.

Защо е необходима ваксинация срещу грип всяка година?

Грипният вирус се видоизменя ежегодно, а както и преди сме коментирали в Lechenie.bg, СЗО редовно наблюдава за циркулацията му и дава препоръки, какви щамове да се включат във ваксината за предстоящия епидемичен сезон.

Ако през 2014-2015-та година измененията бяха незначителни, това се отрази и на самата заболеваемост, която беше ниска, а също роля изигра и проведената, макар и частична, ваксинация, то сега са се изменили всичките 3 щама. А това означава, че е много вероятна епидемията от грип.

Също така е важно да се провеждат ваксинации и срещу други заболявания.

Например в България случай на социално значимото заболяване полиомиелит, което поставя в риск разболелите се деца да останат инвалиди и така техните родители да бъдат обречени да ги гледат до края на дните си, няма от 2001 година.

А след започването на масова имунизация на децата от 1959 година заболеваемостта спада много рязко и на практика последният случай бива регистриран преди повече от 45 години, през 1970 година, след това през 1991 година случаите са 46, но те са сред малцинствените групи и то сред неимунизирани или непълно имунизирани деца.