Джогингът, или бягането за здраве, освен че извайва вашето тяло и оправя линията ви, носи и много здравословни ползи.

Тичането повишава имунитета и ни предпазва от болести, укрепва костите и подпомага мисловната дейност.

Ето десетте най-сериозни ефекта от джогинга върху здравето ни:

1. Подобряване на вашия сърдечен ритъм

Джогингът е едно от най-добрите упражнения що се отнася до кардио. Той ще ви помогне да се отървете от излишното тегло, ще забърза вашия метаболизъм и ще покачи издръжливостта на сърцето и дробовете ви.

В резултат ще можете да поемате все по-дълбоко и по-дълбоко въздух като по този начин сърцето ви ще изпомпва повече кръв, увеличавайки издръжливостта и енергията ви.

2. По-пречистена кръв

Джогингът оказва благоприятни влияния върху вашата кръв по много различни начини. Той намаля кръвното налягане и помага срещу високо кръвно и всякакви сърдечно-съдови болести.

3. Намалява риска от болести

Проучвания показват, че джогингът ежедневно ви предпазва от тежки болести свързани със сърцето, диабет, а дори и рак.

4. По-силни кости

Джогингът е упражнение, в което натоварвате цялото си тяло и използвате собственото си тегло, като по този начин увеличавате минералите във вашите кости, особено в зоната под кръста.

В резултат, получавате по-здрава костна система, която по-трудно ще се поддаде на болести, натоварвания, счупвания и всякакъв вид травми.

5. Подпомагане на мисловната дейност

Джогингът е много полезен и за вашият мозък. Чрез този вид спортуване вие тренирате не само своето тяло, а и главния компютър.

Първата ментална полза е, че чрез джогинг се отървате много по-лесно от стреса, защото напълно забравяте за злободневните проблеми и чрез физическо натоварване успявате да изхвърлите цялото напрежение и негативни енергии извън вашето тяло.

Второ, чрез този вид тренировка вие винаги ще сте в по-добро настроение, защото чрез джогинг стимулирате отделянето на ендорфин - хормон известен със своето влияние над настроението и чувствата и често наричан "хормона на щастието".

6. Подпомага загубата на излишно тегло

Джогингът е най-доброто упражнение, което можете да добавите към вашата тренировка, особено ако целите загуба на излишни килограми. Изследвания показват, че една миля (1,6 км) джогинг изгаря 150 калории и подобрява телесния ви индекс мазнини.

7. По-силен имунитет

Ако искате да сте по-устойчиви към вируси, грип и всякакви болести, започнете да практикувате джогинг ! При такава тренировка повишавате телесната си температура, което стимулира кръвните клетки да се борят с болестите.

Освен това вирусните бактерии не са издръжливи на високи температури и в момента, в който започнете тренировка, те ще бъдат изкарани навън посредством вашата пот.

8. По-добър сън

Проучвания доказват, че сърдечно-съдовите натоварвания директно спомагат за по-добър и по-спокоен сън. Освен това светлината, която вашето тяло абсорбира по време на джогинга, влияе пряко на вашия сън и неговите различни фази.

9. По-високи нива на витамн D

Витамин D, също известен като "витамина на слънцето" се произвежда от вашата кожа, когато тя има контакт със слънчевата светлина, а в резултат се покачва здравината на вашите зъби и кости.

И понеже джогингът е упражнение, което се изпълнява навън, натурално можете да достигнете максималните нива на този витамин във вашия организъм.

10. Удължава живота

Проучвания доказват, че хората практикуващи джогинг всекидневно, живеят до 5 години повече, спрямо тези, които не го практикуват и живеят заседнал начин на живот.

Джогингът освен това увеличава качеството на вашия живот, грижейки се за това да изглеждате по-млади, да бъдете по-активни дори и в напреднала възраст и да се насладите на спокойна старост, без излишни болести и болки в тялото.