Ракът на белия дроб е хронично и животозастрашаващо заболяване, което се характеризира с неконтролиран растеж на ракови клетки във всяка част на белите дробове.

Ако състоянието не се лекува незабавно, раковите клетки, наричани от лекарите метастази, могат да нахлуят и да се разпространят в други части на тялото.

Ранната диагноза на рака на белия дроб е е много важна, за да се подобри качеството на живот на пациентите. В допълнение към това, важно е също така пациентите да се консултират с медицински експерти, веднага след като се появят симптоми за ранен стадий на рак на белия дроб.

Преди всичко, за да се запознаят с ефективни лечения за това състояние, пациентите трябва да бъдат подложени на медицински диагностични процедури, препоръчани от лекарите.

Симптоми за рак на белия дроб

По-слабите и по-силните симптоми и признаци за това сериозно заболяване включват болка в корема, болки в гръдния кош, загуба на апетит, умора и изтощение. В допълнение към това, пациенти, които изпитват дисфония, дисфагия, хронична кашлица и хемоптизис, също трябва да мислят за рак на белия дроб.

По отношение на основните симптоми, пациентите могат да изпитат синдрома на неадекватни нива на антидиуретичния хормон или хиперкалциемия.

Други основни признаци на заболяването са внезапна промяна в моделите на потене, слабост на мускулите на ръцете, както и нарушения в очните мускули. За да увеличи шансовете за излекуване на болестта или поне за подобряване качеството на живота, на пациентите се препоръчва да потърсят незабавно медицинска помощ при появата на тези симптоми.

Диагностициране на рак на белия дроб

За да се потвърди, че пациентът има рак на белия дроб, здравните специалисти използват сложни и специализирани технологии за диагностициране на мястото, както и на размера на тумора или туморите, които предизвикват заболяването.

Едно от най-популярните диагностични изследвания, извършвани от медицинските специалисти, е рентгеновата снимка на гръдния кош.

Ако лекарите не могат да видят тумори в резултатите от рентгенова снимка, но все още имат подозрения, че пациентът може да страда от заболяването, те могат да препоръчат и други диагностични процедури, като например компютърна томография, сканиране, както и бронхоскопия.

Лечение на рак на белия дроб

За лечение на това тежко заболяване, лекарите препоръчват различни. Пациенти в начален стадий, както и тези, чието заболяване е навлязло в трети етап, могат да претърпят хирургични процедури, така че лекарите да премахнат туморите в белите дробове.

Този метод е неефективен, ако в лимфите са проникнали ракови клетки. Чрез лимфната тъкан те се разпространяват като метастази и в други органи, като в 30 на сто от случаите хората с рак на белия дроб получават и метастази в мозъка.

Ако състоянието на пациента изключва възможността за операция, например при рак на белия дроб в етап IV, обикновено се препоръчва той да се подложи на химиотерапия или лъчетерапия.

Други ефективни лечения, които пациентите могат да опитат, ако искат да се отстранят туморите и раковите клетки в белите им дробове, включват радиофреквентна аблация и прицелна терапия.

Някои от лекарствата, препоръчвани от онколози на пациенти, които предпочитат да се подложат на прицелна терапия, са бевацизумаб, карбоплатин и паклитаксел.