В гората е добре по всяко време от годината – лесно се диша, възниква усещане за покой. Всичко това се дължи на енергията на дърветата, които хората отдавна използват за оздравяване.

Устройвайки пространството на вилата си, повечето от нас засаждат на прилежащата територия дървета. Но все пак ни мотивират освен практически и естетически съображения.

Много хора дори не подозират, че дърветата са способни не само да дават плодове, да красят градината и да създават приятна сянка в нея, но и да лекуват своите стопани в прекия смисъл на думата.

Учените от Института по здравеопазване във Великобритания твърдят, че всяко дърво притежава биополе, което акумулира енергията от космоса. Именно то обуславя лечебният ефект на дърветата.

Дендротерапия

Това е метод за лечение и профилактика на различни заболявания с използването на полезните свойства на дърветата, които притежават спектър от терапевтични въздействия – благотворно въздействат на психиката, стимулират функцията на сърцето, активизират обмяната на веществата, успокояват главоболието и неутрализират вредата от факторите, причиняващи стрес.

Енергията на дърветата

Енергетичната взаимовръзка между човека и дървото е била известна на хората от дълбока древност – дървото е живо, с него може да се общува, да се моли за помощ. Съвременната наука обяснява на този „обмен“ така – организмът се състои не само от молекули, но и от преплитания на енергийни полета, способни да взаимодействат с енергополетата на други биосистеми.

Дърветата както могат да ни подхранват с положителна енергия /дърветата донори са дъб, бреза, бор, акация, клен, планински ясен, ябълка, кестен, ясен, липа /, така и да отнемат отрицателната – трепетлика, топола, смърч, ела, хвойна, върба, мура.

Специалисти от Британския институт по информационно-вълнови технологии обясняват, че дървото създава около себе си слабо електромагнитно поле. В случай, че неговата честота съвпада с тази на човека, то възниква резонанс и енергетичната му активност се усилва.

Общуване с дърво

Ако желаете да получите или да отдадете енергията си на дърво, е необходимо да намерите „своето“ дърво – така, когато сте до него ще чувствате топлина и покой. Необходимо е да застанете до него – с гръб или лице към него, на разстояние 40 см, да затворите очи, да се отпуснете и мислено да го помолите за помощ.

Около дървото е добре да се медитира, представяйки си как по цялото ви тяло се движи топъл поток. Ако желаете да отдадете енергията си насочвайте потока надолу. Важно е също така да дишате с определен ритъм – вдишване, задържане на дишането, издишване.

Правилно дишане – как да получите енергия от дървото

• Вдишване – 4-8 секунди. По време на вдишването си представете как енергията на дървото се издига по ръцете и краката ви към зоната на слънчевия сплит.
• Задържане на дишането – до 10 секунди. Усещаме как енергията се концентрира в слънчевия сплит.
• Издишване – 4-8 секунди. Представяме си как енергията се разпределя – първоначално в горната част на тялото, а след това в долната.

Полезни дървета

Дъб – символ на силата и красотата. Нормализира кръвното налягане при хората, страдащи от хипертония, подобрява мозъчната дейност, активизира кръвообращението, подпомага оздравяването, снема стреса.

Бреза – символ на слънцето, радостта, чистотата. Ефективно йонизира въздуха, явява се източник на енергия, подпомага съсредоточаването и концентрацията на силите, помага при грип и хрема.