Ръст на заразените спрямо предходния ден показват обновените данни на информационната система, разликата е с 34 повече.

Повече заразени, по-малко тестове, но и много излекувани

Направените PCR тестове за деня са доста по-малко, отколкото на 17 август, когато бяха над 5000, а за изминалото денонощие са 3667, което показва и нарастване на процентът на положителните проби, до около 6-7%. Реално активните случаи може да са близо 2 пъти повече, отколкото са били при над 5000 теста.

Това може да е отклонение само на дневна база и от днес показателят да се върне в рамките на обичайните около 3-4% за изминалата седмица.

Успокоителен е фактът, че преборилите инфекцията за деня продължават да доминират над новите заразени, като разликата между излекувани и нови заразени е близо 90 спрямо първите. Нарастването е с 1 случай спрямо ден по-рано, когато са 256 излекуваните, а според данните от вчера са се увеличили до 257, но на фона на доста повече заразени.

Продължава спада на активните случаи, но скок на хоспитализираните

Това съответно до по-устойчива тенденция на спад на реално заболелите, като намалението е до 4451. Разбира се, това са много повече от началото на юни, когато активните бяха намалели до под 1000, а някои болници, сред които и Пирогов бяха обявили, че вече не са останали болни от COVID-19 при тях и се връщат към нормалния ритъм на работа.

Показателят, който е най-важен за здравните власти, това е колко са приети в болница с COVID-19. Наблюдава се увеличава на постъпилите за болнично лечение, като нарастването е с 14 спрямо ден по-рано – от 768 на 782-ма хоспитализирани, при които е установен COVID-19.

За съжаление, изминалото денонощие беше белязано и от случаи на летален изход, вследствие на коронавирусна.

Съобщава се за 7 нови случаи, като общият им брой нараства до 519 или поне към момента смъртността се задържа на около 4%. Показателят не е сред най-ниските в света, но съвсем не е като в Италия и Швеция, където бяха отчетени рекорди.

Нарастване се наблюдава и при заболелите, които са в тежко състояние, като наблюдаваното увеличение е с 5 случаи.

В София и в Благоевград най-много с коронавирус

Епидемиологичната обстановка в страната се характеризира с традиционната висока заболеваемост в София, с най-много нови случаи – 33-ма, което за мащабите на столична голяма община са сравнително малко. Общият брой на установените в столицата достигат 4209 или около 30% от общия брой за страната.

На второ място по нови случаи е Благоевград, който се утвърди като своеобразно областно огнище, като потвърдените са 28 и най-вероятно са дифузно разпръснати из всички общини.

3-ти по заразени са в област Варна, където са установени 18 нови случая и във Варненския общият брой на потвърдените пада под този в Благоевградско, но разликата е минимална, затова може да бъде заличена при обновяването на данните през следващите дни.

Пловдивско е едва на 4-то място с 13 нови заразени, като общият брой на потвърдените достига 1246. От областна администрация не са обновявали информацията колко са заразените в Пловдивско, макар и да бе дадено уверение, че ще се известява по 2 пъти дневно колко са установени.

Изглежда е преценено, че това не е особено целесъобразно, повечето хора у нас, ако четем социалните мрежи, не вярват, че изобщо съществува такъв вирус, за тях болните страдат от нещо друго, но не и от COVID-19.

С нови заразени е област Добрич, където бе свикано Общо събрание на акционерите на Областната болница, за да бъде сменен изпълнителният директор и членове на борда на директорите на лечебното заведение, тъй като са проявили небрежност и са допуснали болницата да пламне.

Последната област, в която са над над 10 новите случаи това е Хасково, където от началото на епидемията са потвърдени 133.

Област Стара Загора е с 8 установени с коронавирус, а в останалите области – Бургас, Сливен и Кърджали са 6, а в Пазарджик са с 1 повече – 7.