Яйцата са един от най-употребяваните продукти във всяка кухня, за разлика от черупките им, които намират мястото си в кофата за боклук. Оказва се обаче, че това е голяма грешка, която повечето от нас дори и не знаят, че най-вероятно допускат.

Яйчените черупки не са особено известни с някакви ценни качества, от които да се възползваме, но изследванията показват, че всъщност носят изключително много ползи за здравето. Къде можем да ги използваме, така че да извлечем най-много от тях?

1. Като „натурални пломби“

Забравете за досадните посещения в зъболекарския кабинет, които ви изпълват с ужас, само като си помислите за тях. Оказва се, че яйчените черупки са далеч по-безопасен и по-малко страшен метод да запълните мъничките дупки в зъбите си.

Така известният и ценен калций е всъщност 93% от състава на всяка от тях. Той има страхотното свойство да заздравя костната и зъбната структура, което следователно позволява на черупките от яйцата да оказват същия ефект.

Как обаче да се възползваме от това свойство?

За целта съществува рецепта, която да ни помогне да възстановим зъбите си. Взимаме яйчените черупки и ги варим около 5 минути. Това се прави, за да унищожим вирусите, които е възможно да съдържат.

Високата темература си върши работата. Следващата стъпка е да ги извадим внимателно от съда и да ги оставим да изсъхнат на стайна температура. Можем да използваме вестници или хартия за подложка.

Щом вече са сухи трябва да вкараме в употреба миксера и да ги смелим на възможно най-ситно. Не е нужно да използваме голяма блендер машина – и малка ще свърши работа.

Изсипваме смлените черупки в някакъв съд и всеки ден приемаме по половин супена лъжица от тях, докато не достигнете желания резултат.

Съществува и друг вариант – можете да си направите паста за зъби от тях. За целта ви трябва ¼ чаша яйчени черупки, 2-3 супени лъжици кокосово масло и 1 супена лъжица сода за хляб.

Повтаряте горепосочената процедура. След като черупките са смлени, добавяте содата за хляб и кокосово масло, като разбърквате, докато сместа не стане гладка.

След това я пресипете и съхранявайте в буркан или някакъв подобен съд и я използвайте вместо паста за зъби.

2. При повърхностни рани

Яйчените черупки имат невероятното свойство да намаляват чувствително физическата болка и да предпазват от зараждането на инфекции при отворени повърхтностни рани.

Следващият път, когато се порежете и се окаже, че шишенцето със спирт е празно, счукайте едно яйце и поставете вътрешната стена на черупката му върху раната.

Мембраната на яйцето, както и белтъкът му, съдържат вещества, които ще предотвратят нежелано възпаление и ще помогнат на раната да зарасне бързо и безболезнено.

3. В козметични процедури

След като смелите яйчените черупки, добавете малко от прахта в лака си за нокти – калцият в тях ще помогне за заздравяването на нокътя и ще намали риска от счупването му.

Можете, също така, да я добавите в крема си за лице или в лосиона си за тяло – ще спомогне за гладкия и нежен вид на кожата ви и чувствително ще омекоти ръцете ви.

Яйчените черупки крият тези, и много други здравословни ползи за човешкия организъм. Срамота е да ги изхвърляме, вместо да се възползваме от даровете на природата. А най-хубавото е, че наистина действат!