Мокрите кърпички наистина са незаменимо удобство в наши дни – все пак не всеки има до себе си мивка, вода и сапун, когато му потрябват, нали?

Повечето от нас прекарват ежедневието си по улиците, на работа или където и да било другаде, но не и у дома си.

Следователно няма как да поддържаме особено добра хигиена на ръцете, а когато ни се прииска да си хапнем нещо навън, но досега сме били на онази маса в кафене, където са минали хиляди други хора преди нас, мокрите кърпички изглеждат най-удобното и всъщност единствено решение на ситуацията.

Изследванията обаче показват, че редовната им употреба може да има отвратителен ефект върху доброто ни здравословно състояние.

1. Страшни алегични реакции, вследствие на един химикал

Докторите от Мейо Клиник, Минесота провеждат проучване, което установява, че при огромна част от хората, химикалите, съдържащи се в мокрите кърпички причиняват неприятни обриви, които могат да доведат до силен сърбеж, дискомфорт, и в някои случаи, дори и болка.

Но изследователите успяват да специализират наличието на точно една съставка, която има подобен ефект върху кожата, а именно метилхлороизотиазолинон (MCI).

Известни са някои потресаващи случаи

Един от пациентите на Мейо Клиник е бил 43-годишен мъж.

Неговият проблем се състоял в това, че вследствие на употребата на кърпички, известни че съдържат MCI, около ануса му се появил страшен обрив, толкова болезнен, че е спрял да може да ходи и е трябвало да си взема болничен за два месеца,и то за да се подложи на няколко неуспешни лечения.

След като обаче спрял да използва определения вид мокри кърпички, съдържащи опасния химикал, проблемът се изчистил.
Известен е друг случай с 20-годишен мъж, болен от псориазис.

Той дори и не подозирал, че причината за обрива в задните му части са били мокри кърпички и си е мислел, че просто заболяването го е засегнало и там, но след като предотвратил употребата на това удобство, само за шест седмици се подобрил чувствително.

Антибактериалните кърпички, които много майки използват, са още по-опасни, тъй като бебешката кожа е невероятно чувствителна и нежна. Поради тази причина алергичните реакции могат да бъдат още по-сериозни за малкото ви дете.

2. Не унищожават, а разнасят

Друго нещо, за което хората вероятно не знаят, е че вместо да почистват, което е главната цел на мокрите кърпички, те често всъщност разнасят много повече бактерии и микроби, отколкото е имало първоначално.

Проведен е експеримент, в който персоналът на болница е използвал мокри кърпички за почистването на различни повърхности, в резултат на което е установено, че бактериите не само не са били унищожени, ами просто са се разнесли навсякъде.

Как да се предпазим?

Разбира се, всичко това зависи изключително много от вида на мокрите кърпички.

Не всички предизвикват подобен ефект. Внимавайте изключително много при покупката им – обстойно прочетете етикета и вижте дали съдържа опасния химикал MCI. Избягвайте го на всяка цена!

Специалистите съветват да използвате мокри кърпички само при пътувания и при нужда – не си го позволявайте в домашни условия – по-добре да изтърпите известните краткотрайни неудобства, които идват с топлата вода и сапуна, отколкото после да търпите дълготрайни неудобства вследствие на алергична реакция.