Напълно нормално е да мислите само за храна, когато сте на диета. Звучи ви познато, нали? Изведнъж започвате да забелязвате как всички около вас си похапват сладко какви ли не изкушения, които сте си забранили: сладко, чипсове, снаксове, вафли, шоколади, торти и т.н.

Сякаш Вселената се подиграва на решението ви да свалите излишните килограми и ви кани да се откажете и да вкусите отново от „живота“.

Да не се поддадеш на влиянието й по време на диета е изключително трудна задача, но в никакъв случай невъзможна. Не е нужно апетитът ви да нараства вече всеки път, когато видите нещо вкусно, ако заложите на някои храни, които са известни, че убиват апетита.

Освен че ще ви набавят необходимите хранителни вещества, от които е много възможно да се лишавате, но и ще ви осигурят чувство на ситост за дълго време. Всъщност именно това е работата на приеманите хранителни вещества – да нахранят организма ни.

Когато ние не ги приемаме в достатъчно големи количества, какъвто е случаят с диетата, е нормално тялото ни да си ги иска и да се нахвърлим на първото изкушение, което видим. Затова е важно да си ги набавим в достатъчно големите количества, без обаче да поемаме прекалено много калории или да прекаляваме с храната.

Затова е добра идея да заложим на храни от белтъчен произход и такива, съдържащи полезни мазнини – известно е, че любимите ни храни, богати на въглехидрати, ни дават нужната енергия за доста кратко време и поради тази причина те в никакъв случай не са добър избор.

Хубаво е да включите в менюто си следните 3 храни:

1. Ядки

Освен, че ще ви снабдят с необходимите за организма ви полезни мазнини, суровите и печените ядки са удобни и лесни за консумация. Те са и много вкусен избор – трябва обаче да внимаваме с количествата, тъй като заради високомазнинното си съдържание са и наистина доста богати на калории.

Една шепа ядки на ден ни е напълно достатъчна да поддържаме тялото си в добра форма и да го снабдим с това, от което се нуждае. Те са и добър източник на белтъчини, които, както всички знаем са основния градивен клетъчен материал.

Тъй като обаче процеса на разграждането им в организма ни стартира по-бавно, чувството за ситост може да дойде по-късно. Затова често се случва да преядем с тях, което няма да ни донесе особено добри резултати.

Важно е да спрем да ядем, докато сме леко гладни и до няколко минути ще се почувстваме напълно сити за няколко часа напред.

2. Извара

Нискокалорична и въобще не толкова мазна като сиренето, изварата обаче бива пренебрегвана от страшно много хора, поради това, че не е чак толкова вкусна. Всъщност, ако попаднете на правилната извара, тя може да ви стана дори и любима.

Заложете на изварата в насипно състояние, а не на пакетираната такава за по-добър вкус. Тя е и невероятен източник на протеини, което й придава засищащи свойства.

Хубавото е, че е трудно да прекалите с нея – ефектът не е забавен като при ядките, а дори и да прекалите веднъж, едва ли ще ви се отрази толкова зле.

3. Мед

Медът е висококалорична храна, но и много полезна и засищаща. Той трябва да има място задължително в хранителния ни режим, независимо дали искаме да отслабваме или не. Макар, че е въглехидрат, тъй като е изключително сладък, убива апетита и ни кара да си мислим, че сме яли повече, отколкото всъщност сме.

Две-три равни супени лъжици на ден са ви напълно достатъчни. Да приемате повече, не е препоръчително.