Оказва се, че стресът е още по-опасен, отколкото сме си мислели, тъй като може да влоши силно както физическото, така и психическото здраве, като с напредването на възрастта неговото неблагоприятно въздействие само нараства.

Но учените смятат, че смехът може да се превърне в ефективно средство за борба със силното нервно напрежение.

Колкото повече остаряваме, толкова по-силно стресът влияе на нашия организъм. И може да способства за развитие на сърдечни заболявания, на артериална хипертония и на захарен диабет.

Неотдавнашно изследване показва, че хормонът на стреса – кортизолът, уврежда определени неврони в главния мозък, което води до влошаване на паметта и до понижаване на способностите за усвояване на информация, особено сред хората в напреднала възраст.

Учени от университета на Лома Линда решили да установят, възможно ли е смехът да ограничи негативното въздействие, което оказва кортизолът.

За участие в експеримента били поканени доброволци, които били разпределени в 2 групи – група на здрави хора в напреднала възраст и на такива със захарен диабет на същата средна възраст.

На всички участници било показано 20-минутно видео, което трябвало да предизвика смях у тях. След това всеки участник преминал специален тест за нивото на внимание и паметта, а също и за способността за усвояване на информация.

Получените резултати били сравнени с тези на контролната група, участниците в която не гледали видеоклип преди провеждането на теста.

Също от всеки от участниците преди и след експеримента били взети кръвни проби за определянето на нивата на кортизола.

Учените установили значително понижаване на нивото на хормона на стреса при тези участници, които гледали смешното видео.

Резултатите от тестовете се оказали по-високи, отколкото при доброволците от контролната група. Най-забележимо подобряване на паметта и способностите за концентрацията било открито в групата здравите хора в напреднала възраст, докато при пациентите с диабет било открито най-значително намаляване на количеството на кортизол в кръвта.

Паметта и способността за усвояване на информация се влошават с напредването на възрастта, а те са много важни за поддържане на високо качество на живота.

Поради тази причина този вид терапия – с хумор и смях – може да бъде с успех приложена при хора в напреднала възраст, смятат авторите на проучването.

Всичко е много просто – на колкото по-малко стрес се излага човек, толкова по-добра е неговата памет, коментира един от съавторите на научния труд.

Смехът понижава нивата на кортизола в организма /този хормон предизвиква увреждане на невроните на хипокампа, отговарящи за паметта/, спомага за понижаване на артериалното налягане и за подобряване на настроението.

Когато ние се смеем, в нашия мозък се увеличава образуването на ендорфини и на допамин, благодарение на които ние изпитваме удоволствие.

Тези изменения също помагат на имунната ни система по-добре да функционира. Така че смехът със сигурност е полезен, като значително подобрява паметта, а това означава и качеството на живот.

Така че ако желаете да останете здраве колкото е възможно по-дълго, лекарите препоръчват да престанете да се вълнувате напразно и повече да се усмихвате.

Няколко изследвания от изминалата година показаха, че ако човек се усмихва по-често неговият имунитет е по-силен от на хората, които не го правят толкова редовно.

А също така усмивката спомага за намаляване на възпаленията в организма, които се сочат като основна причина за различни хронични заболявания.