Хората сме свикнали да не обръщаме особено голямо внимание на здравето си в съвременния ни живот, обаче често, доста късно осъзнаваме тази ни грешка. И сякаш по закон, е необходимо да ни се случи нещо доста по-сериозно, за да се замислим и да вземем мерките, които по принцип трябва да вземем много по-рано.

Когато се чувстваме зле,винаги има причина. Това е начина на организма ни да ни покаже, че не правим нещо правилно, че сме направили някаква грешка с него или че просто не се отнасяме към него по начина, по който той изисква да се отнасяме с него.

Защото тялото ни има нужда от нашите грижи и не е добре да го пренебрегваме за сметка на неща, които ни само ни се струват по-важни на момента – било то определена работа, която трябва да свършим за някакъв изключително кратък срок от време и да не си дадем нужната почивка, да прекараме една нощ в учене за изпита на следващия ден и да лишим организма си от така необходимия за него, сън или пък да прекараме петък вечер, наливайки се с някакъв фалшив или нискокачествен алкохол до такава степен, че да не можем да се приберем.

Нито е хубаво, нито е красиво и също така няма да ни се отрази за в бъдеще нито хубаво, нито красиво. Напротив, ще ни се отрази, точно когато не трябва и тялото ни ще си го върне бавно за всичко, което сме му причинявали през изминалите години.

Защото то помни и стресът не може да бъде забравен просто ей така.

И през цялото това време, докато то е било подложено на стрес, със сигурност ни е давало какви ли не сигнали, опитвало се е да ни покаже по какви ли не начини, че това което правим с него не е правилно, но едва ли сме му обръщали внимание, защото все сме имали нещо по-важно.

Затова е важно и е по-добре по-късно, отколкото никога да започнем да му обръщаме това внимание и да се научим да разчитаме сигналите му. А има много често такива, които спохождат всеки от нас от време на време.

1. Главоболието

Вместо да глътнете поредното обезболяващо хапче, замислете се. Защо се чувствате така сякаш главата ви ще експлодира?

На прекалено голям стрес ли сте подложили организма си в последните дни, прекалено голямо натоварване или сте изживели някаква лична драма много силно?

Каквото и да е, това е сигурен признак, че не бива да си позволявате да го правите, защото вредите на себе си.

2. Напълняването

Сигурен признак на заседнал начин на живот и лошо хранене. Не се впускайте в поредната диета, която ви обещава 3 килограма за 1 ден, ами променете начина си на живот колкото можете.

Отделете половин час от деня си за една разходка в парка – няма да ви навреди или умори повече, напротив, чистият въздух ще ви отпусне и ще ви отмори.

Запишете се на някакъв спорт, на който винаги сте искали и започнете да наблягате на зеленчуците – освен че ви снабдяват с необходимите витамини, те запълват стомаха ви и придават чувство за ситост, без да са високо калорични.

3. Умората в краката

Ако работата ви е свързана с много движение пък, може напълняването да не е такъв проблем, колкото разширените вени и умората, която се натрупва в краката. Снабдете се с удобни обувки и развийте мускулите си на краката, за да бъдете по-издръжливи. Тежестите във фитнеса вършат чудеса!