Едва ли приготвяте здравословни рецепти по време на празниците, но ако вие ли някой любим човек страда от болест на сърцето, трябва да предприемете мерки избегнете усложненията от нездравословните храни. Ако често се храните с продукти, които съдържат много мазнини и холестерол, те ще натрупат плаки в артериите и ще увеличат риска от инсулт или инфаркт. Добрата новина е, че храните с високо съдържание на антиоксиданти и фибри ще предотвратят образуването на плаки и ще защитят сърцето. Голяма част от тези полезни са сърцето храни се приготвят изключително лесно. Следвайте 5 съвета за здравословно хранене, които ще подобрят здравето на сърцето и ще ви предпазят от болести.

Основен протеин при хранене

Сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, които понижават холестерола. Консумирайте веднъж седмично риба тон, освен че съдържа омега-3 мастни киселини е богата на фолиева киселина и ниацин, които подобряват сърдечната функция. Ако избягвате да се храните с месо, тофу е чудесен заместител и източник на ниацин, калций, магнезий и калий, които подобряват здравето на сърцето.

Внимавайте с маслата, с които приготвяте храната си

Ореховото масло е богато на омега-3 мастни киселини и има характерен вкус, когато се пече, вари или маринова. Зехтинът е подходящ е за готвене и мариноване и съдържа много антиоксиданти, които помагат да се предотвратят последиците от прекомерното количество мазни храни. Останалите масла имат обособен вкус, подходящи са ако ги използвате пестеливо, но не се препоръчват за готвене, освен ако не съдържат високо количество антиоксиданти или омега-3.

Най-добрите зеленчуци, които задължително трябва да добавите към менюто

Аспержите са богати на антиоксиданти и фибри (влакната помагат да се отървем от мазнините и холестерола), а това помага да предпазим сърцето си. Доматите също са богати на антиоксиданти, витамин С и фибри. Спанакът е чудесна алтернатива на марулята, освен антиоксиданти и фибри, е богат на фолиева киселина, магнезий, калций и калий, които помагат на сърцето да работи оптимално. Сладките картофи се отличават с високо съдържание на фибри, витамини (А, С и Е) и антиоксиданти. Червените чушки също се препоръчват, като средство, което ще предотврати сърдечни проблеми, понеже съдържат фибри, фолиева киселина и калий.

Наблегнете на печените ястия

За да намалите мазнините и холестерола, използвайте натурални съставки и наблягайте на рецептите, които включват печене.

Здравословни напитки, които предпазват сърцето

Знаете ли, че една чаша червено вино съдържа антиоксиданти, които са изключително полезни за сърцето. Това е причината голяма част от специалистите да препоръчват чаша вино към вечерята.

Доказано е, че черните и зелените видове чай, съдържат много антиоксиданти, независимо дали ги пиете топли или студени, ако искате да подобрите функцията на сърцето си задължително ги добавете към празничното меню.

Ако не пиете алкохол и не сте любители на чайове, може да си налеете обикновена вода. Въпреки че не звучи изкушаващо, ако добавите лед, резенче лимон, боровинки или мента ще се насладите на вкусно допълнение към вечерята ви и няма да добавите излишни калории.

За да приготвите здравословна вечеря, която да запази сърцето ви здраво, ограничете количеството на солта. Вземете предвид, че колкото по-естествени са цветовете на ястията ви, толкова по-малко е преработена храната и е по-здравословна.