Отново е онова време в годината, през което всички подсмърчат, болни са, хвърчат ваксини наляво-надясно в опит всеки да се предпази от настинка по празниците. Всяка есен канадците се отправяме към поликлиниките, където се ваксинираме, за да се предпазим от идващия грип.

А това обикновено продължава от ноември до март. "Според това, което видяхме в южното полукълбо, трябва да очакваме умерен грипен сезон и не трябва да се вманиачаваме до голяма степен относно болестите и микробите",  споделя д-р Евънс.

Какво да очакваме от тазгодишната грипна епидемия?

"Няма признаци, според които трябва да очакваме тежки настинки тази година. Но все пак се очаква много хора да бъдат хоспитализирани заради техните симптоми и усложнения" - добави д-р Евънс. Global News попита експерти за техните съвети как да се предпазим от микробите и идващите с тях болести.

1. Покривайте устата си на обществени места

Когато сте в претъпкан рейс, чакате на опашка или просто пътувате с метрото за работа, носете шал. Увийте го около устата си, така ще се предпазите от всички бродещи из въздуха вируси, а и няма да приличате на маниак, който има фобия от всичко.

2. Мийте ръцете си поне 30 секунди

По време на избухването на ентеровируса, д-р Луис Гилс, педиатър в детската болница в Чикаго, напомни на всички родители, колко е важно да измиват ръцете на децата си, а и собствените си също.

Това също важи и за грипния сезон. "Ние знаем, че микробите са навсякъде по ръцете ни, а с добро измиване със сапун и топла вода, можем да намалим техния брой драстично" - препоръчва Гилс.

3. Кихнете и се изкашляйте в лакътя си

Ако кихнеш в сгъвката на лакътя си, намаляваш шанса да заразиш околните, отколкото ако кихнеш в шепи, казват експертите. "Хората нямат контакт тази част на тялото" - обясни Евънс. Не се притеснявайте за микробите по дрехите си, те ще се абсорбират в материята и няма да бъдат причина за зараза.

4. Стойте си вкъщи

Гилс също напомня на родителите да помислят и за чуждите деца. Ако детето ви е болно, не го пращайте на училище. Миналата година медицинската организация в Онтарио помоли всички канадци да държат децата си вкъщи.

След това помолиха директорите да спрат да изискват извинителни бележки за известно време, защото трябва да се внимава с децата, поради тяхната изключителна комуникативност, бактериите често прескачат отедин носител в друг и така грипа става масов.

5. Ваксинирайте се срещу грип

Един от най-добрите начини да се предпазите от грипа, е да запретнете ръкави и да се запътите към близката поликлиника, където ще се ваксинирате срещу всякакъв вид грип. Евънс казва, че само 20-25% от хората се имунизират, а според здравните работници засегнатите всяка година са минимум 40%.

Евънс също добави, че ако се имунизират поне 75% от населението на даден район ще се появи т. нар. колективен имунитет. Хората ще намалят драстично шанса да се поддадат на зараза, а дори едно лице да не е ваксинирано, а повечето хора около него са, рискът от предаване на вирусни микроби ще бъде много малък.

"Всеки казва, че няма проблем, докато проблем наистина не се появи. Всички се чувстваме здрави, но това което имунизацията ни дава, далеч надхвърля всякакви възможности на имунната ни система." - сподели канадският доктор.