Внимание, дами: дори да мислите, че имате гуру за здравословен начин на живот и личен фитнес инструктор, ние гарантираме, че прави някои от тези здравни грешки, без дори да го осъзнавате. Ако се откажете от тези лоши навици, ще бъдете по-здрава.

1. Нездравословните приятели

Някои от вашите приятели може да влияят зле върху здравето ви, без дори да подозирате. Проучване, публикувано в медицинския New England Journal, прави проучване върху затлъстяването. Учените откриват, че когато вашите приятели наддават на тегло, вие сте по-склонни също да напълнявате.

Това не означава, че трябва да се отървете от приятелите си, веднага след като те качат няколко килограма, казва авторът на изследването д-р Николас Христакис. Той просто препоръчва да се обградите с хора, които държат на здравословния живот.

2. Разчитате само на кардио

"Не искам да тренирам с тежести, защото не желая да заяквам!", си казвате за хиляден път, докато правите кардио на пътеката във фитнеса. Но страховете ви, че ще заприличате на културист, нямат основания – заради по-ниските нива на тестостерон, жените не могат да натрупат такава мускулна маса като мъжете.

3. Прекомерна употреба на социалните медии

Ние всички се радваме да хвърлим по едно око във Facebook от време на време, но ако го правим прекалено често, можем да изпаднем в депресия. Това показва проучване на изследователи в Германия.

Те открили, че прекалената употреба на Facebook може да представлява сериозен риск за нашето психично здраве. Основният виновник е преглеждането на ваканционните снимки на другите потребители. Един от всеки трима участници в проучването признават, че това ги кара да се чувстват депресирани или самотни.

С Twitter нещата не са по-добри. Учени от Университета във Върмонт са открили, че колкото повече го използват потребителите, те стават толкова по-нещастни и стресирани.

4. Разчитате твърде много на диетични продукти

Когато заради вашето по-добро тегло или зъбен статус решите да се обърнете към храни без захар, може да се окаже, че те не са толкова невинни, колкото си мислите. Вместо захар, производителите често използват изкуствени подсладители.

Аспартамът, който често се среща в диетичните напитки, увеличива риска от затлъстяване с 41 на сто, показва проучване на Health Science Centre в Университета на Тексас.

Психолози от Университета в Корнел са установили в друго изследване, че фрази като "без захар" може подсъзнателно да предизвикат преяждане. В някои случаи, това означава, че хората приемат два пъти повече калории, отколкото ако са консумирали храни със захар.

5. Фокусиране върху коремната преса

Твърде често фиксираме вниманието си върху това да оформим плочки на коремната стена. Правим го с цената на безкрайни коремни преси, без да знаем, че на практика си губим времето.

Те се оказват съвсем безполезни, показва проучване, тъй като са необходими 22 000 коремни преси, за да изгорим един килограм мазнини от зоната на корема. Трикът е да се съсредоточим върху високата интензивност на интервалните тренировки. Така метаболизмът се повишава и изгарянето на мазнините става по-бързо.

6. Носите твърде често високи токчета

Кой може да устои на двойка убийствени токчета, увенчани с чифт хубави крака? Ако обаче ги носите твърде често, краката ви няма да са достатъчно щастливи.

Носенето на токчета, по-високи от 4 сантиметра, увеличава налягането върху краката с около 30 на сто, а това уврежда сухожилията, намалява циркулацията на кръвта, уврежда костите и нервите.

7. Не приемате достатъчно калций

Едно скорошно проучване, проведено от University Medical Centre в Крейтън показа, че 85% от жените не приемат достатъчно калций, което води до повишаване на риска от остеопороза.

Жените на възраст 19-50 г. се нуждаят ежедневно от 1,000 мг калций. Той се набамя от мляко и млечни продукти, риби като сьомга, сардини и листни зеленчуци.

8. Използване на електроника преди лягане

Компютърните игри преди лягане може да нарушат вашия сън, смятат изследователи от Швеция. Те отбелязват, че хората, които използват мобилни телефони или таблети непосредствено преди сън, заспиват трудно и имат трайни здравословни проблеми.

Отделно от това зависимите от технологиите страдат от главоболие през целия ден.

9. Ядете това, което и партньорът ви

Следващия път, когато сте на любовна среща, обърнете достатъчно внимание не само на партньора, но и на това, което е в чинията ви, съветват психолозите. Учени от Университета в Бирмингам са открили връзка между новите взаимоотношения и наддаването на тегло, особено при жените.

Според констатациите си, когато вечеряте с нов партньор, подсъзнателно изяждате същите количества храна като него, което води до увеличаване на теглото.