В името на стройната фигура девойките и младите жени започват диети за бързо отслабване, рязко се ограничават в храната или дори гладуват. Но по този начин те не само свалят килограми, но и разболяват стомаха си. Но гастритът или още повече язвата са прекалено висока цена за стройната фигура. Как да отслабнете, без да навредите на стомаха?

Консултирайте се с лекар преди да започнете диета

Ако сте взели на сериозно решението да отслабнете, но не с 1-2 килограма, а да постигнете желания резултат, се консултирайте с лекар диетолог.

Разбира се, в Интернет вече е възможно да се намерят много примамливи диети. Например диетите за бързо отслабване обещават, че ще свалите 5-10 килограма едва ли не за 1-2 седмици. Но на първо място са изключително опасни за стомаха. И на второ място, ако вече имате болен стомах, то няма да успеете да отслабнете с такива диети, без да навредите на здравето си.

Важно!

Свалянето на 6 килограма за 10 дни, изобщо не е нормално. Ако човек губи повече от 4-5 килограма на месец, се нарушава функцията на черния дроб, а това е основната „фабрика“ за преработване на храната, в която се разграждат всички токсични вещества.

Избирайте диети, които са максимално близки до здравословното хранене

Ако сте решили да отслабнете без помощта на диетолози, то избягвайте строгите и прекалено ангажиращите и обсебващите диети.

Например не е необходимо да се придържате към монодиета – основава се на употребата на един хранителен продукт или група такива от един вид.

Храносмилателната система принципно, тоест на здравите хора, е предвидена за усвояване на разнообразна храна. Затова в различни части на стомаха и в червата се отделят разнообразни ензими.

Ако дълго време се храните с една и съща храна, то от голямата част от ензимите няма да има нужда, за сметка на това пък необходимите ферменти няма да са достатъчни за пълноценната абсорбция на храната.

Това създава риск от изтощаване на жлезите, отделящи ензими и този вид храна изобщо ще престане да се усвоява.

Враг на стомаха са печената, мазната, пушената, лютивата храна. За да отслабнете, без да навредите на здравето си, избягвайте диетите, при които тези храни не се ограничават.

Не трябва времевите интервали между храненията да са големи

За да отслабнете, без да навредите на стомаха си не допускайте големи времеви интервали между храненията. Ако не ядете дълго време, в стомаха се образува голямо количество стомашен сок, който разяжда стените на стомаха и способства за развитие на гастрит.

Например, ако не ядете след 18 часа, лягате да спите около полунощ, а закусвате към 8 часа или въобще не закусвате, то болният стомах ви е почти сигурен.

Спрете цигарите

Тютюнопушенето както и неправилното хранене е самостоятелен фактор за развитие на заболявания на стомаха, сред които гастрит и язва.

Токсичните вещества от цигарения дим попадат в стомаха и дразнят лигавицата му. Това води до нейното възпаляване и изтъняване, предизвиквайки по този начин заболявания на стомаха.

Правилно излизайте от режима на диетата

След приключване на диетата се връщайте към обичайния режим постепенно. Тъй като по време на диетата необходимостта от храносмилателни ензими се е променила, то на стомаха ще му бъде трудно да възприема „новите“ храни.