Майките, които кърмят, няма да навредят на бебето, ако употребяват и алкохол. Какво количество спиртни напитки обаче е безопасно за кърмещите жени и колко минути след изпиването на питието може да започне кърменето.

Алкохолът и децата

Това, че бременната жена в никакъв случай не трябва да употребява алкохол, е доказано отдавна от учените. Изследователите провели наблюдения на повече от 9 хиляди бременни.

И проучванията продължили до навършване на 8 години на децата. Резултатите от проведеното изследване показали, че средно около 25%, чийто майки по време на бременността злоупотребявали с алкохол, страдали от нарушения на лицевите пропорции, изостават в умственото развитие, изпитват затруднения с говоренето и са предразположени към хиперактивност.

Въпреки това последните изследвания, резултатите от които бяха наскоро публикувани в авторитетно английско медицинско издание, показват за нежеланието на бременните да променят обичайния си начин на живот – участничките в изследването – 17244 жени от Великобритания, Австралия, Ирландия, Нова Зеландия, признали, че не се стремели да се ограничават в употребата на алкохол дори по време на износване на бебе.

15-70% от запитаните дами съобщили, че през първия триместър бременността си пийвали по 1-2 пъти седмично.

Също така се установило, че най-много почитателки на спиртните напитки има в Ирландия – 90% от жените употребявали алкохол преди бременността, а 82% от тях не се отказали от алкохола и след като забременели.

Но отговорът на въпроса могат ли да се употребяват алкохолни напитки по време на кърмене на бебето, не е толкова еднозначен.

В някои култури – например сред коренното население на Тайван – на кърмещите майки се препоръчва да пият алкохол за стимулиране на лактацията.

Впрочем този обичай е разпространен не само сред аборигените – преди няколко години избухна скандал, главна героиня, в който се превърна певицата Марая Кери.

Певицата беше обвинена, че по време на кърменето на своите деца пиела бира. Както се установило по-късно, певицата била посъветвана да прави това от медицинската сестра в родилния дом, под чието наблюдение била тя.

Изследванията, чиято цел била нелеката задача да намерят категоричен отговор на въпроса, влияе ли употребата на алкохол на състава на кърмата и вреди ли това на бебето, се подразбира, че се провеждат от учени от различни държави по света.

Но основният проблем на такива проучвания е, че наблюденията се провеждат чрез наблюдение на недостатъчен брой жени, а получените резултати понякога са противоречиви.

Изследователска група от Дания решила да анализира няколко десетки посветени на този проблем научни трудове и да обобщи получените заключения.

Били използвани данни от 41 изследователски работи, посветени на проблема на кърмещите майки и употребата на алкохол. Най-ранната статия била написана през 1967 година, а последната е от 2011-та година.

Но авторите на изследването отбелязват, че тази тема изисква по-нататъшно детайлно изучаване.

Ако се приемат обаче вече наличните резултати за доказани факти, учените съветват жените да започват кърменето на детето не по-рано от 110-170 минути след изпиването на 1-2 чаши вино, която е максимално допустимата доза за кърмещи жени – 0.3 грама на килограм алкохол.

За това време концентрацията на спирта в млякото трябва да се понижи до несъществени нива. При това става дума за епизодична употреба на алкохол не повече от 2-3 пъти седмично.