Всички са наясно с небеизвестните ефекти, които противозачатъчните хапчета оказват на тялото ни – повишаването на телесната маса, прекалено бързото и гъсто окосмяване, което възниква, хормонални проблеми – нередовен месечен цикъл и цялото объркване в организма, което предизвикват.

Това, което обаче малко хора знаят е, че те имат далеч по-голямо влияние, отколкото сме склонни даже да предположим. Те засягат организма на много по-дълбоко ниво и са причина за много процеси, действия и случващи се неща, които на пръв поглед изглеждат нормални или просто възникнали без видима причина.

Но не. Науката с всеки изминат ден успява да ни докаже все по-точно и ясно, че нищо не е случайно и че трябва да обръщаме внимание на всяко една малка нередност в тялото ни, защото тя може да сигнализира за нещо много по-голямо, сложно и тежко.

Колкото по-добре се грижим за нас самите, толкова по-здрави ще бъдем – това е закон, който не се изменя.

1. Болезнен секс

Поради рязкото влияние върху нивата на естроген, който противозачатъчните хапчета оказват сексът може да се окаже в пъти по-болезнен, отколкото си го спомняме.

Променливите нива на женския полов хормон може да доведат до ниско либидо и недостатъчно овлажняване на вагината, а следователно и болезнен полов акт.

Добра идея е да използвате лубрикант за по-лесно проникване и да наблегнете на любовната игра преди акта, за да облекчите неприятното усещане.

2. Вагинални инфекции

Учудващо, съществува потенциална вероятност за вагинални инфекции, предизвикани от тези контрацептиви. Отново виновник за тяхната поява бива пряко повлияващ се от противозачатъчните средства естроген.

Този случай е по-широко разпространен при употребата на някои по-стари модели и видове хапчета. По-новите рядко оказват стават причина за възникването на подобен проблем.

Най-честите симптоми, които сигнализират за неприятното положение са зачервяването на кожата, дразнещ сърбеж, парене при уриниране, болка по време на полов акт и неприятна миризма.

При поява на някой или всички тези симптоми се консултирайте с гинеколог, който не само ще ви предпише подходящото лечение за вас, но може и да ви насочи към други варианти на контрацептиви, които организмът ви ще приеме без проблем.

3. Проблеми със зрението

Противозачатъчните хапчета често причиняват хормонален дисбаланс, който освен че засяга и широко обсъжданата нередовна менструация, обхваща и правилното функциониране на очите.

Така наречените хронично „сухи очи“ сигнализират за всякакви видове очни инфекции, които дори и да не изглеждат като повод за притеснение на пръв поглед, могат да се развият до много по-голям и сериозен проблем при неправилно лечение или липса на такова.

Веднага потърсете помощта на специалист, ако забележите сухота в очите, зачервяване, подуване, сърбеж, парене, сълзене, размазано зрение, чувствителност към светлината или необичайни проблеми с тъмнината.

4. Повишаване на кръвното налягане

Не всички дами е препоръчително да избират този начин на контрацепция, тъй като някои хапчета могат да окажат огромно влияние върху кръвното налягане.

Жените, страдащи от високо кръвно е добре да внимават за модела на избраните средства, преди употреба, тъй като могат да влошат състоянието й.

5. Съсирване на кръвта

Поради вече споменатия ефект, който имат върху движението на кръвта е добре да отбележим и друг, много сериозен проблем, който може да възникне – съсирването на кръвта и по-точно слепването на тромбоцитите.

Това е изключително опасно за здравето и ние, от Lechenie.bg сме отделили време да разгледаме тази тема доста по-обстойно ето тук:

Съвременните противозачатъчни увеличават риска от образуването на тежки тромбози