Хората са по-дебели и по-болни от всякога. Броят на хората с наднормено тегло се е увеличил три пъти от 1980 насам и изключително бързо нараства сред децата.

Учените все още дебатират върху причината за това, но то трябва да е поради промяна в условията и околната среда, защото нашите гени не могат да се променят толкова бързо.

1. Хората ядат повече нездравословна храна от всякога – хората приемат много повече калории от преди, но това увеличение идва най-вече от полуфабрикатите и готовите храни. В началото на 20 век хората са консумирали най-вече семпли, домашно приготвени ястия. За разлика от това, през 2009 година половината от това какво ядат хората е съставено от бързи храни и полуфабрикати. Дори и това, което се готви у дома, също до голяма степен е на основата на обработените храни.

2. Консумацията на захар нараства главоломно – добавената захар е единствената най-вредна съставка в съвременните хранителни продукти. Безброй много изследвания показват, че приемането на излишна захар може да има негативен и вреден ефект върху метаболизма, който да доведе до резистентност към инсулина, натрупване на коремни мазнини, високо ниво на триглицеридите и др. Стотици са наблюденията, които доказват, че хората, които приемат повече захар са с много по-висок риск от заболяване от диабет 2, сърдечни болести и дори рак.

3. Хората напълняват значително по време на празниците – повечето хора не напълняват за ден или два. Процесът се случва бавно, с течение на години и десетилетия. Но степента на напълняване не е разпределена пропорционално през дните на годината, а пиковете са основно по празниците – времето, когато хората купуват и готвят вкусни празнични храни и ядат много повече, отколкото тялото им се нуждае. Проблемът е, че понякога те просто не могат да отслабнат. Може да качат 3 килограма, но след това да свалят само 2, което води до постепенно и трайно натрупване на мазнини и излишно тегло.

4. Затлъстяването започва с промотирането на нискомаслените храни и диети – през 20-ти век в Щатите се наблюдава епидемия от случаи на инфаркт. Много учени тогава вярват, че мазнините, особено наситените мазнини са основната причина за сърдечните заболявания (при все, че това е доказано грешна теория). Това води до появата на нискомаслените диети, които се опитват да ограничат постъпленията в организма на наситени мазнини. В интерес на истината, епидемията от затлъстяване започва по точно същото време. Разбира се, не може да бъде установена ясна връзка, но е много възможно приемането на храни, съдържащи добавена захар, която да компенсира вкусово липсващите мазнини, да доведе до масово затлъстяване.

5. Храната е по-евтина от всякога – един от факторите, който допринася за увеличаване на консумацията, е ниската цена на хранителните продукти. През последните 80 години цената на храната пада с почти 15%. На пръв поглед това изглежда добре, но е важно да се има предвид, че истинската храна е скъпа, евтина е обработената храна и полуфабрикатите. В действителност, истинската храна е толкова скъпа, че много хора не могат да си я позволят.

Хората пият повече захарни напитки и плодови сокове – мозъкът е основният орган, който е отговорен за регулирането на енергийния ни баланс. Той се грижи нито да гладуваме, нито да трупаме излишни килограми. Да, само че се оказва, че мозъкът ни не регистрира