Ушите на човек лесно могат да бъдат взети за даденост. Когато не ви болят и когато чувате добре, ние едва едва им обръщаме внимание. Но това не означава, че няма добри практики, които да следвате тогава, когато стане въпрос за ушите ви. С цел да избегнете всякакъв вид постоянни увреждания е важно да бъдете информирани за всичко, свързано с тях, от почистването на ушната кал до опасността от това да пътувате с мокра глава.

1. Почистването на ушната кал е по-лесно отколкото си мислите – и въпреки че много хора използват памучни тампони, за да почистват ушите си от ушна кал, то древната поговорка „не слагайте нищо, по-малко от лакътя си в ухото“ е вярна.

Можете да използвате памучни тампони, за да почистите външната част на ушната мида, но трябва да сте много внимателни, когато почиствате вътрешната част, където се събира ушната кал, защото при неправилно третиране, можете просто да я набутате навътре или дори да увредите тъпанчето си. Ушната кал се произвежда от жлези в ушите и когато е в нормални количества, не създава проблеми.

За повечето хора почистването ѝ би трябвало да е нещо напълно нормално: просто когато сте под душа, поставете ухото си под водната струя, за да може хладката вода да навлезе в ушния канал и така да отмие излишното количество ушна кал. Ако това не помогне, можете да потърсите препарат за премахване на ушната кал, който се нанася директно и помага тя да се отмие по-лесно.

2. Целта и предназначението на ушната кал не са известни – лекарите не могат да кажат със сигурност каква е целта на ушната кал, но като цяло се вярва, че тя е част от процеса на самопочистване на ушната кухина. Дали помага за нормализирането на PH или има антибактериални свойства не е ясно. Някои хора почти не отделят ушна кал, докато други отделят значителни количества.

3. Костите в ушите са трите най-малки кости в човешкото тяло – може и да сте учили това в гимназията, но трите костици в средното ухо са трите най-малки кости в човешкото тяло. Те са усилватели; тяхната функция е да „преведат“ енергията на звуковите вълни в атмосферата от тъпанчето към вътрешното ухо, което на свой ред задейства нервните импулси към мозъка.

4. Летенето със запушени уши може да е опасно – летенето е популярно тези дни, но трябва да бъде вземано на сериозно, особено ако летите с мокра глава или запушени уши. Според лекарите, евстахиевите тръби, които тръгват от средата на всяко ухо до задната част на гърлото действат като клапан за освобождаване на напрежението тогава, когато се сменя надморската височина. Ако ушите ви са чисти, те могат по естествен начин да се настроят към налягането, при все, че преглъщането или дъвченето на дъвка спомага за този процес. Но когато каналчетата са пълни с течност, което понякога се случва когато пътувате с мокра глава, те не могат да освободят напрежението и това може да доведе до спукване на тъпанчето.

5. Ушите ви допринасят за усещането на вкусовете – това не значи, че можете буквално да вкусвате храни с ушите си, но те играят роля при преноса на вкусови сигнали към мозъка. Това се осъществява посредством група нерви, които свързват средното ухо с върха на езика и респективно, с централния мозък. Поради тази причина, ако нещо се случи с ушите ви, това може да повлияе на способността ви да регистрирате вкусове.