Къде се натрупват при вас мазнините?

Някога замисляли ли сте защо не успявате да отслабнете дори тогава, когато сте на строга диета и правите физически упражнения?

Възможно е при вас да не се получава, защото не полагате усилията, които са необходими.

Или пък проблемът да е от съвсем различно естество, като например типа на затлъстяването, с което се опитвате да се справите. От това къде именно по вашето тяло се натрупват мазнини, зависи и изборът на ефективна стратегия за отслабване.

Кои са 6-те типа затлъстяване и какви са начините за справяне с тях?

1. Затлъстяване от преяждане

Преяждането е основната причина за проблема с наднормено тегло по целия свят, включително и у нас.

Ако мастната тъкан се отлага равномерно по горните части на тялото, то това означава, че вие ядете твърде много сладки храни и изобщо преяждате.

Но на пръв поглед може да ви изглежда, че причината не е в това – колеги и членовете на семейството ви ядат повече, но пък не трупат килограми.

Какво е мнението на учените по този въпрос? Най-вероятно подценявате количеството храна, което изяждате в рамките на деня или съответно надценявате количеството, което изяждат другите.

Ако имате такъв проблем, то ще ви помогнат 3 прости правила. На първо място, изпивайте 500 мл чиста вода, най-добре обикновена чешмяна, половин час преди хранене.

Това ще спомогне да се заситите по-бързо на обед или съответно на вечеря.

На второ място – започнете да пиете чай и кафе без захар, скоро ще свикнете и дори ще започне да ви харесва, а от захарните изделия ще ви се наложи се откажете напълно.

2. Нервен стомах

Ако мазнините при вас се натрупват изключително в областта на корема, това означава, че причината за затлъстяването при вас е или депресията, или в стреса, или в постоянното усещане за тревога, с което ви се налага да живеете.

3. Глутеново затлъстяване

Хората, при които излишните килограми се натрупват в областта на бедрата, има проблем с хормонален дисбаланс или менопауза.

За борба с такъв род затлъстяване е необходимо да избягвате тютюнопушенето и алкохола, да се застоявате по-малко и да се движите повече.

4. Атерогенен метаболитен дисбаланс

Хората с този тип затлъстяване обикновено натрупват мазнини в коремната област и поради това имат проблеми с дишането.
Първото, което трябва да направите, е да прекратите употребата на алкохол.

И след това – всяка сутрин физзарядка, фитнес – 1-2 пъти седмично, и нова диета, която предполага повече растителна храна и по-малко месо.

5. Затлъстяване на венозните канали

Смята се, че този тип затлъстяване ние унаследяваме генетично. Мазнините, когато са концентрирани по краката, не са резултат от неправилен начин на живот, а по-лошо, през цялото време се борят с подути крайници, като особено силно проблемът се обостря по време на бременност.

6. Напълняване на бездействието

Характерно е за хората, които преди са били физически активни, например занимавали са се спорт или тежък физически труд. А сега са неактивни, стоят в офиса или се придвижват само с автомобил, и поради това коремът им става много голям.

За справяне с този проблем е необходимо да се избягват продължителни периоди на глад. Трябва да ядете по-често от веднъж или 2 пъти дневно и така ще се справите от непреодолимото желание за преяждане вечер.