Традиционно ние сме свикнали да лекуваме хремата с капки, спрейове и мехлеми. Когато стане дума за инхалации, в нашето въображение този процес се свързва с кашлицата.

И не напразно, тъй като инхалациите при заболявания на горните дихателни пътища и дори при пневмония, са най-ефективният метод за ускоряване оздравяването.

И не по-малко благоприятно на организма влияят инхалациите при хрема. С какво са по-добри от капките за нос? И какви рецепти е по-добре да изберете?

Какви са предимствата на инхалациите при хрема?

С какви средства можем да се справим с течащия или запушен нос?

Лидерите на фармацевтичния пазар ни предлагат широко разнообразие от назални капки и спрейове, разтвори с морска сол и други вещества за промиване на носните кухини. Ноздрите отвътре и отвън могат да се промиват с етерични масла или с назални мехлеми.

Народната медицина също не стои встрани и вече и от векове ефективните нейни средства за справяне с досадната хрема са отварите, настоите и мазилата от билки, мазила, а също и прополис.

В сравнение с изброените по-горе средства инхалациите, тоест вдишването на пара със съдържание на лекарствени компоненти, са доста по-ефективни, и причината за това е следната:

• Инхалациите при хрема значително намаляват времето за абсорбирането на лекарствените средства;
• По време на инхалацията се осъществява целенасочено локално въздействие на лекарството върху дихателната система;
• Когато лекарственото вещество се превърне в пара или микродисперсен аерозол, неговото действие ще бъде по-ефективно, поради:

- Максимално пълното му разпространение по лигавицата;
- Проникване в отдалечените зони на носните проходи;
- Минимален риск от възникване в сравнение с другите методи за въвеждане на антибактериални, противовъзпалителни и антихистаминни препарати в организма.

Инхалациите при хрема оказват влияние не само на лигавицата, като капките и мехлемите, но и на кухините около носа – синусите.

Освен това въздействието достига и до белите дробове, и фаринкса, поради тази причина се осъществява комплексно лечение на съпътстващи проблеми.

За разлика от инхалациите при хрема, капките за нос се считат навътре по ноздрите и стигат до глътката, като съответно се поглъщат.

При малките деца е много голяма вероятността от проникването им в храносмилателния тракт, откъдето се абсорбират в кръвта, което неблагоприятно се отразява на цялостното им здравословно състояние.

Мехлемите или етеричните масла на свой ред се отличават със слабо въздействие на основната част на лигавицата, а използването на спрей се характеризира с краткосрочен ефект.

Ако правилно подбирете лекарственото средство, а най-добре да се доверите, то действието на инхалатора ще бъде с подобаваща ефективност и продължителност, а от това следва и че отстраняването на основните симптоми на заболяването няма да ви остави дълго време да чакате.

Освен това парата с правилна температура и още повече образувания от нея аерозол не травмира лигавицата на носните проходи.

Ако инхалациите се правят на малки деца, то те се възприемат много по-позитивни от закаляването на носа или използването на пипета.

Направата на инхалации при хрема е лишено практически от всякакви странични ефекти. Сред изразените действия на този терапевтичен ефект са:

• Овлажняване на лигавицата на носните проходи;
• Омекотяване на коричките в носа, които се образуват при изсушаване на лигавицата;
• Отшумяване паренето, сърбежа и сухотата в устата;
• Меко и продължително въздействие, което не травмира лигавицата;