За да се стигне до увреждане на черния дроб, не е задължително да се злоупотребява с алкохол. Понякога е достатъчно да обичаме сладкото.

Ако имате една от тези, на пръв поглед, безобидни навици, не трябва да се изненадваме от болестите на черния дроб.

Какво освен алкохола може да увреди черния дроб

1.Повече сладко

Прекаляването със захарта е сигурен път не само към кариес и наднормени килограми, но и към омазняване на черния дроб, което на свой ред предизвиква развитие на цироза и рак.

Рискът е доста голям. Изследване, проведено от Американското списание по клинично хранене, установява, че хората, които приемат допълнителни по 1000 калории сладко, само в 2% от случаите имат наднормено тегло. При 27% от тях се наблюдава опасно за здравето затлъстяване на черния дроб.

2.Утоляване на жаждата със сладки газирани напитки

Основна причина за натрупване на мазнини в черния дроб е фруктоза – най-разпространеният в природата тип прости въглехидрати. Рафинираната захар се състои от приблизително 50%. Най-много фруктоза има в онези продукти, които смятаме за по-здравословни заместители на захар. Това са:

  • Мед;
  • Сладки плодове – особено грозде, банани, кайсии.

Също фруктоза в големи количества се съдържа в газираните напитки и енергийни напитки. Изследванията показват, че възрастните и децата, употребяващи голямо количество газирани напитки с подсладители, страдат от омазняване на черния дроб и от неговите последствия много по-често.

3.Нежелание за борба с наднормените килограми

Сега е модерно да се харесваме такива, каквито сме. Но това има и странични ефекти. Установено е, че наднорменото тегло и особено затлъстяването увеличават риска от омазняване на черния дроб.

Според различни оценки, от 25% до 90% от възрастните, страдащи от затлъстяване, също са с омазняване на черния дроб.

4.Не се обръща внимание на мазнините по корема

Допълнителните сантиметри на талията не са по-малко опасни от наднормените килограми. Възможно е да имате наднормени килограми, но ако имате повече мазнини по корема, вероятно се касае за висцерално затлъстяване.

Висцерални са онези мазнини, които се по мускулите на корема и заобикалят вътрешните органи, но те променят хормоналния фон и повишават риска от развитие на цяла съвкупност от опасни заболявания:

  • Метаболитен синдром и захарен диабет тип 2;
  • Коронарна болест на сърцето;
  • Астма;
  • Деменция и рак.

Повишеният риск от омазняване на черния дроб – това е само един от пунктовете в този неприятен списък.

5.Прекаляване с витамините

В аптеките е пълно с всевъзможни витамини, но да припомним, че те в никакъв случай не трябва да се приемат, без да са консултирани с лекар, без предварителна консултация с лекар.

В противен случай има риск да прекалим с някой витамин и вместо да ни е полезно да си навредим повече.

За черния дроб е особено опасно предозирането с витамин А, за такова се говори при прием на повече от 12 000 микрограма или 40 000 МЕ на ден.

Хипервитаминозата може да доведе до токсично увреждане на органа, увеличаване на неговите размери и на цироза.

6.Лечение на всяка болка с парацетамол

Много хора смятат парацетамола за безобидно обезболяващо, което помага и при главоболие, и при температура, както и при зъбобол.

До голяма степен това е истина – ако приемаме този препарат в съответствие с инструкциите, то е много вероятно да помогне, а не да навреди.

Ако превишите препоръчителната доза, това може да доведе до увреждания на черния дроб – от незначителни и почти незаменими до остра чернодробна недостатъчност и дори смърт.

В тази връзка от FDA настояват, когато се приема парацетамол, да се спазват дозите, посочени в инструкции към препарата. В никакъв случай дозата не трябва да се превишава, както и лекарството да се приема по-дълго, отколкото е посочено в листовката.

7.Прекаляване с храните от заведенията за бързо хранене

В пържените картофи, чипсове, пуканки, крекери, бисквитите от магазина и други храни от групата на т.нар. fast food е пълно с трансмазнини.

Ако се прекалява с такива храни, то рано или късно ще се стигне до наднормено тегло, а и не само това, но и до затлъстяване, както и до развитие на омазняване на черния дроб.