Дори когато просто си стоим у дома, можем да се разболеем. Причините за болести са много – в тялото винаги присъстват условно-патогенни бактерии, които само чакат да отслабнат защитните сили. Сега е удобен момент, тъй като навън циркулират вируси.

На имунитета не му е лесно – заради стрес, неправилно хранене, недостатъчно физическо натоварване постепенно отслабва. И тогава настъпва моментът за атака на вредните агенти.

Те активно започват настъплението, размножават се, отделят продуктите от жизнената дейност. На помощ идват лекарствените препарати. Но вместо да хабим сили за борба с невидим враг, по-добре предварително да се погрижим за своя верен защитник – имунната система.

На помощ в борбата с вирусите и бактериите идват синбиотиците. Как работи това?

Как синбиотиците ни предпазват от разболяване

От какво зависи силата на имунитета

Състоянието на имунитета до голяма степен зависи от това какво се случва в червата. И това не са просто думи – именно там, в лигавицата на стомашно-чревния тракт се намират до 60% от имунните клетки на целия организъм.

Тези клетки действат не само в червата. Основната функция на имунната система на дебелото черво е да предпазва организма от проникването на патогени и размножаването им в кръвта на човека.

Когато всичко работи добре, то ние сами се противопоставяме на всички чужди тела, които могат да ни разболеят, а и да боледуваме, то е в лека форма и бързо се възстановяваме.

Ако системата за имунна защита се наруши, тогава възникват сериозни проблеми.

Когато мозъкът ни нарежда да се бием или да бягаме и се проявява основната група на реакции на стрес, това влияе на стомашно-чревния тракт.

Сигналите се разпространяват из целия организъм – ето защо на фона на тревоги и депресии са толкова чести нарушенията на функциите на стомашно-чревния тракт.

И обратното, хроничните възпаления на лигавицата на червата могат да предизвикат безпокойство и депресивни състояния, които сами по себе си отслабват имунитета.

С помощта на корекцията на микрофлората на дебелото черво днес се води борба със симптомите на аутизъм, болест на Алцхаймер и много заболявания, които на пръв поглед по никакъв начин не са свързани с храносмилателната система.

Има и по-сложни връзки между имунитета и дебелото черво. Но важните заключения са две:

  • Силата на имунната защита е пряко свързана със състоянието на дебелото черво и неговата микрофлора;
  • Стресът влияе на органите на храносмилането и влошава не само тяхната основна функция, но и имунитета.

Какво правят бактериите

Това как работи имунната защита се определя не само от клетките, но и от микрофлората. Ролята на представителите на чревната микрофлора в защитата от болести е удивителна.

От това, което живее в червата зависи общото състояние на имунитета и дори борбата с много заболявания.

Не трябва да се смята, че полезните бактерии опитват да неутрализират само всичко патогенно, което попадне в червата. Те влияят на общия имунитет, и не само защото помагат храната да се усвоява.

Тяхната роля е много по-важна – стимулация на имунитета, включително и при атаки на вируси.

Чревните бактерии образуват мастни киселини с къса верига, които помагат за развитието и делението на имунните Т-клетки, участващи в борбата с вътреклетъчните патогени, а също и контролиращи възпалението и автоимунните реакции.

Във Великобритания учени са установили, че бактериите Lactobaccilus paracasei образуват специфичен полизахарид, който се свързва с рецепторите на имунни клетки и ги стимулира да секретират имуностимулатори – цитокини.

Нашите бактерии-симбионти влияят не само на червата, но и на други органи. Те успяват да активират комплекс от белтъци, реагиращи на нахлуването на патогени в различни части на организма, и стимулират имунен отговор.

Входът за външни забранен – как работят пробиотиците

Ако здравият микробиом е толкова важен, заключението е очевидно, трябва да се помага. Към настоящия момент пробиотиците са най-ефективният и достъпен за всеки начин да запази балансирана чревната микрофлора и да не позволят на вредните бактерии да ни разболеят.

Синбиотиците представляват комбинация от пробиотици – живи полезни чревни бактерии и пребиотици – това са тяхната храна.