Безсънието е бич за много хора, особено в днешния динамичен и пълен със стрес начин на живот.

Учените обаче съветват да спазваме няколко основни правила, ако искаме да прогоним безсънието.

Резултатите от различни проучвание показват няколко хитрости, които влияят добре върху нашия сън и ни помагат да спим дълбоко и дълго.

Хапнете киви

Ако решите да хапнете нещо преди лягане, нека това да е киви. Изяждането на два от тези плода един час преди лягане, помага на възрастните да заспят 35 % по-бързо и с 13 процента по-дълго, показват резултатите от проучване, направено през 2011 г. от тайвански изследователи.

Вероятно този ефект на кивито се дължи на високото съдържание на антиоксиданти и витамин С и Е, които помагат за регулирането на трансмитерите в мозъка. Кивито съдържа голямо количество и от друг трансмитер, който влияе благотворно върху съня - серотонинът.

Не използвайте възглавница с пух

Ако възглавницата е толкова важна за добрия и качествен сън, защо толкова много хора спят на погрешния тип възглавници? В едно проучване, проведено сред над 100 души, става ясно, че хората, които се оплакват от лош и повърхностен сън, спят върху неудобни възглавници.

Най-честата грешка, която всички участници в експеримента правели, е че спели върху възглавници, пълни с гъши пух. Докато удобната възглавница е различна за всеки, тези с гъши пух най-често са посочвани като причина за лошия и недостатъчен сън.

Когато купуваме нова възглавница, избирайте тези от полиестер или латекс - два типа, които се оказват най-комфортни, показват резултатите от проучването.

Правете упражнения против крампи

Ох, крампите. Те са доста болезнени за всеки, който се опитва да заспи и в много от случаите причиняват безсъние. Много от възрастните хора поне веднъж в живота си са имали крампи, като жените са по-предразположени, особено след преминаване на средната възраст.

Решението е разтягане на сухожилията и прасците. Това помага за тонизирането на мускулите и сухожилията, както и да се намали честотата и силата на крампите, показват резултатите от 6-седмично проучване, публикувано през 2012 в Journal of Physiotherapy.

Всяко упражнение засяа две мускулни групи - седнете на пода с изпънати крака, докосвайте пръстите на стъпалата и се върнете обратно, облягайки се в коленете.

Ако пиете аспирин, вземете го преди лягане

Ако приемате аспирин по лекарска препоръка, за да намалите риска от инфаркт или инсулт, правете го преди лягане. Доказано е, че броят на сърдечните атаки е по-голям в сутрешните часове на деня. Това е така, тъй като в този период от денонощието активността на тромбоцитите е по-висока.

Проучване сред 300 души, публикувано в American Heart Association’s Scientific Sessions през 2013 г., показва, че пациентите, взели аспирин пред сън, на сутринта са имали доста по-ниска активност на тромбоцитите. Това, съответно, намалява риска от инфаркт или инсулт.

Приятният шум

Има много дразнещи шумове преди лягане. Стрелките на часовника. Капещият кран. Всички подобни шумове могат да ви оставят с широко отворени очи през цялата нощ.

Вероятно сте чували за машини за "бял шум" на определена честота. Това може да бъдат вълните на море, дъжд, крякане на жаби в блатото, песента на щурците.

Слушането на подобни шумове помага на хората така да се регулират вълните в техния мозък, че да останат в отпочиващата фаза на съня възможно най-дълго. Това показват резултатите от едно китайско проучване, проведено през 2012 г.
Нещо повече - приятният приспивен шум може да стимулира мозъчните центрове, които отговарят за запаметяването.

Тичане за здраве

Чували сте съвета да пропуснете ходенето във фитнес залата вечер, тъй като то действа твърде освежаващо и ви пречи да се отпуснете и заспите.

Добрата новина е, че движението ви помага да спите по-добре, показват резултатите от проучване, проведено през 2013 г. от National Sleep Foundation.

И още едно упражнение

Знаем, че ако се научим да бъдем благодарни, няма да имаме проблеми с менталното здраве. Същото се отнася и за заспиването - хората, които изпитват благодарност за това, което са и което имат, се унасят в сън по-лесно, показва британско проучване от 2009 г.

Просто си напомняйте какво ви е направило щастливи и благодарни през деня - така ще прогоните негативните мисли и ще спите спокойно и дълбоко.