Докато някои диетолози съветват непрекъснато да броим калориите на храната, която изяждаме, група учени откри друг метод.

Според тях храненето трябва да става в точно определен 12-часов прозорец.

Така например, ако първото хранене е в 8 ч. сутринта, последното трябва да е не по-късно от 20 ч.

След това не бива да хапваме нищо и това е гаранция, че няма да наддаваме на тегло, смятат учените.

Изследователи от The Salk Institute в САЩ добавят още доказателства към тезата, че яденето късно през нощта причинява наддаване на тегло.

Те предлагат храненето да се ограничи в 12-часов период, за да се намали рискът от висок холестерол, диабет и затлъстяване.

"Но много хора нямат възможност да се хранят здравословно. При това положение, има ли смисъл да практикуват ограничаване на храненето в прозорец от 12 часа", казва доц. Сатчитананда Панда.

Учените изследвали 400 мишки, част от които били с нормално, а други - с наднормено тегло. Те били поставени под различен режим на хранене с различни времеви ограничения.

Резултатите показали, че мишките, които били хранени с богата на мазнини диета, но имали достъп до храна само в рамките на 12 часа на ден, били по-здрави и по-слаби от мишките, които имали достъп до една и съща храна през целия ден, въпреки че двете групи консумирали едно и също количество калории.

Резултатите били същите, независимо дали храната била богата на мазнини, захар или въглехидрати.

Проучването също така показва, че не е фатално, ако например през уикенда вечеряме късно и обилно. Това е малко вероятно да навреди на метаболизма на тялото, макар че ако се прави редовно, ще има голямо влияние, смятат учените.

"Фактът, че резултатите са еднакви, без значение каква е храната, както и фактът, че правилото е същото, независимо дали се правят "прегрешения" през уикенда, беше много приятна изненада", казва един от ръководителите на проучването Амандин Чайкс, изследовател в лабораторията на проф Панда.

Мишките, които били с наднормено тегло, загубили 5% от него, щом минали на режим с часови ограничения в храненето. В края на проучването, което продължило 38 седмици, те били с 25 на сто по-леки от тези в групата, които продължили да ядат свободно.

В даден момент тези мишки спрели да губят тегло, но пък развили здрава мускулна маса, посочва изследването, публикувано в списание Cell Metabolism.

"Това е едно интересно наблюдение, че въпреки че мишките на нормален хранителен режим не губят тегло, а само променят структурата на тялото", допълва проф. Панда.

"Това налага въпроса - какво се случва" Дали тези мишки управляват по-добре мускулната си маса, която е била изгубена, благодарение на свободното хранене, или пък просто са я натрупали с помощта на новия режим?", питат се учените.

Те все още търсят отговора на този въпрос, но засега е ясно едно. Не бива да се яде късно вечер, дори според някои диетолози след 18 часа.

Причината е в това, че в 2-3 ч през нощта е пикът на синтеза на мазнини в организма. Ако няколко часа преди това, например към 22 ч., сме похапнали, храната отива точно за трупане на резерви. А минат ли те към мастните депа, после се разграждат много трудно.