Артритът на стъпалата е заболяване, което постоянно напомня за себе си с неприятни усещания. За да минимизирате неговите симптоми, е необходимо да изберете удобни обувки, да правите гимнастика и масаж на ходилата.

Традиционно лечение на артрит

Ако страдате от това заболяване, то сте длъжни винаги да имате под ръка определени препарати, които ще ви позволяват да намалите симптомите на артрита при обостряне.

Към тези препарати се отнасят нестероидните противовъзпалителни средства /НСПВС/, локалните хормонални препарати и обезболяващите. Приемането на такива лекарства е необходимо да се извършва само и единствено по лекарско предписание.

Също така по преценка на лекуващия лекар се назначават и хондропротектори, антибиотици. НСПВС потискат възпалението, а едновременно с това и повишената температура, болките и отоците.

Въпреки че при натрупването на течност и наличие на гной трудно може да се мине без пункция на ставите. След евакуацията на съдържимото в ставната кухина се въвеждат стероидни хормони и антибиотици.

Гимнастика и масаж при артрит

Немедикаментозните средства за лечение на това заболяване включват в себе си гимнастика, лечебна физкултура, физиотерапия, лечение с кал.

При артрит на ходилата е полезен масаж на краката, който може да се направи и самостоятелно. Необходимо е да се масажират петите и пръстите, като се започва от горните им краища и постепенно се върви надолу.

Последствията от нелекувания ревматоиден артрит са изменението на формата на ставите. Те силно се изкривяват и загубват функционалността си. Освен това при хората, страдащи от това заболяване се наблюдава сутрешна скованост на ставите и болки.

Ортопедични обувки при артрит

При възпаление на ставите на ходилата се препоръчва носенето на специални обувки. Те трябва да бъдат комфортни, достатъчно широки и не трябва да притискат стъпалата.

При това заболяване не се препоръчва носенето на обувки на високи токове, тъй като те създават голямо натоварване за петите на краката.

Лечение на артрит с народни средства

Ако ви безпокои възпаление на ставите, то лечението може да се проведе и с народни средства. Разбира се народното лечение не би следвало да се разглежда като основно, но като спомагателна терапия то е изключително ефективно. Ето няколко рецепти на народната медицина срещу артрит:

• Чай от касис или червена боровинка – пригответе си чай от плодовете на черното френско грозде или от листата на червената боровинка и го приемайте 3 пъти дневно по 3-4 супени лъжици.

• Настойка от кората на банан – обелете 5-6 банана и залейте техните кори с 0.75 литра ракия или водка и оставете полученото за 15 дни на тъмно място. След това течността е необходимо да се прецеди и да се използва за разтриване на болни стави.

• Мехлем от брезови пъпки – вземете 500 грама брезови пъпки залейте ги с 1 литър растително масло, сложете сместа в глинен или стъклен съд, покрийте и го сложете във фурната на слаб огън в рамките на 1 денонощие.

След това сместа трябва да се прекара през сито и да се добави щипка камфор на прах. С този мехлем се разтриват болните стави. Необходимо е да се съхранява в хладилник.

• Поставянето на лед спомага за намаляването на отоците и възпалителния процес при артрит на ходилата. Но ако сте предразположени към простудни заболявания, то тази процедура не е препоръчителна.