Ако ухото ви се е запушило от попаднала в него вода, то можете да се справите с този проблем с помощта на няколко лесни за изпълнение трика.

Понякога водата в ухото води до образуването на плътни маси от ушна кал, от които е по-трудно човек да се избави.

Как в домашни условия да отпушите ухото или ушите си?

Какво да правите, ако в ухото ви е попаднала вода?

Този въпрос си задават много хора, особено през летния сезон. За начало, ако ухото ви се запуши в резултат на попаднала в него вода, можете и сами да се справите с възникналия проблем.

Но ако водата не изтича, а ухото започне да ви боли, то бързо трябва да потърсите лекарска помощ. Възпалителният процес в ухото може да доведе до развитието на инфекциозен процес с възможни сериозни усложнения.

При попадане на вода в ухото често се образуват големи маси от ушна кал. Това се случва, защото при наличието на водата ушната кал увеличава размерите си като по този начин запушва слуховия проход.

Най-добър ефект при борба с образувалите се тапи от ушна кал дава използването на 3%-ен разтвор от кислородна вода.

Как да премахнем тапите от ушна кал?

Ако ухото се е запушило от вода, то може да бъде отпушено чрез различни способи. За начало можете да пробвате принципа на буталото. Притиснете длан към ухото колкото е възможно по-плътно и след това рязко я махнете от него. Така създавате вакуум в ухото, който позволява изтласкването на водата по налягане.

Известният на всички способ – подскачане на един крак също е доста ефективен. Изтеглянето на водата от ухото също е възможно с помощта усукан памучен ремък, който притежава свойството да абсорбира течности. За справянето с този проблем помагат и честите преглъщания.

Как премахнем натрупалите се маси от ушна кал, които са запушили слуховият проход?

В домашния условия тапите от ушна кал могат да се премахнат с помощта на специални капки за уши или с кислородна вода. Поставят се по няколко капки в ухото от 2 до 4 пъти в денонощие в продължение на 3 дни.

Това би било достатъчно за пълното размекване на тапата от ушна кал. След това ухото може да се промие с помощта на обикновена преварена вода – негореща или с някакъв физиологичен разтвор, закупен от най-близката аптека.

След премахване на тапата от ушна кал, ухото трябва да се подсуши с помощта на памучен тампон.

Провеждането на тази процедура се разрешава само при условие че не страдате от хронични възпалителни заболявания в ухото или нямате перфорация на тъпанчето. В противен случай задължително потърсете лекар специалист по уши, нос, гърло.

Най-неприятно е, когато вода попадне в средното ухо чрез евстахиевата тръба – тесен и дълъг канал, намиращ се дълбоко в носа. Това се случва, когато водата прониква през носа.

В такъв случай лекарите препоръчват по-често да се преглъща – това ще облекчи болката, а за през нощта можете да сложите памучен тампон в ухото, напоен с лавандулов спирт.

Важно!

Усещането за дискомфорт в ухото с еднаква степен на вероятност може да бъде предизвикано както от тапа от ушна кал, така и от възникнало възпалително заболяване.