Австралийски учени опровергаха твърденията на американски изследователи, че едно авокадо на ден значимо понижава нивата на холестерола в кръвта.

С авокадо не се сваля висок холестерол

Преди известно време изследователи от Penn State University публикуваха резултати от свои експерименти, съгласно които изяждането само на едно авокадо на ден понижава концентрацията на лошия холестерол в кръвта при наднормено тегло.

Тази информация бързо се разпространи по цял свят и търсенето на авокадо се повиши значително. Но учените от Австралия анализираха изследването на америнските и стигнаха до отрезвяващи заключения.

В научния труд се отбелязва, че понижаването на нивата на лошия холестерол при редовно ядене на авокадо е до 10%. След отчитане на всички тези фактори показателят намалява до 4%.

За да се усетят от тялото по-ниските концентрации на лошия холестерол, е необходимо понижение с 50%, а тези 4%, и дори 10% не дават какъвто и да е ефект.

Австралийските учени имат и доста въпроси относно методиката на провеждане на експериментите. В изследването на американските изследователи, например, не е имало контролни групи.

Доброволците първоначално изобщо не ядели авокадо, а след започнали да изяждат по едно на ден. Нивото на холестерол се измервало преди началото на диетата и в края на наблюденията.

Какви недостатъци се откриват в американското изследване

Сравнения с участници, които по същото време не ядат авокадо, не се провеждат, а това прави американското изследване безсмислено.

Резултатите, които показват колко полезно е авокадото, не могат да се определят като достоверни и не трябва да се приемат като ръководство за действие.

Още повече, че самото изследване е финансирано от най-големия производител на авокадо в света, което дава основания за предположения, че резултатите са нагласени.

За най-безпристрастен може да се определи анализът на аграрното министерство на САЩ, според който в авокадото наистина се съдържат полезни ненаситени мазнини и е добре периодично да си похапваме, но не е задължително.

И наистина този екзотичен плод няма чудодейни свойства и не допринася за съществено понижаване на нивата на лошия холестерол.