Burn out-синдромът (синдромът на професионалното изпепеляване) e характерен за професии с голямо психическо натоварване и свързани с носенето на повече отговорности. Крайните проявления на „изпепеляването“ са свързани с неефективно справяне с текущите задължения и загуба на желание за самоусъвършенстване, емоционална притъпеност, оттегляне и изолиране от света.

1. Защо се стига до това състояние

Синдромът е резултат от най-вече от хроничен стрес. Появява се вследствие на липсващо или недобро възнаграждение, монотонна рутина, липса на подкрепа от близки и приятели, недостатъчна почивка.

Освен при по-динамичните професии, бърн аут може да възникне и при хора, които нямат достатъчна динамика в работата си за продължителен период от време.

2. Има ли начин да не „изпепеля“

Установено е, че приблизително 80% от работещите хора, след определен период от време стигат до професионално изпепеляване. Макар и трудно, не е невъзможно да го избегнем.

По-горе беше споменато, че именно хроничният стрес и продължителното натоварване са ключови за развитието на този синдром. Добре би било, ако можем да си „наложим“ навика да почиваме ,дори за кратко, по време на най-натоварените моменти от деня, да изпробваме различни хобита след работа, да си осигурим приятна работна среда и добри взаимоотношения с хората, с които работим.

Макар и все още не добре развита, при някои фирми съществува политика, осигуряваща различни развлечения за работещите, под една или друга форма, така че проучете и се възползвайте от такива възможности на работното си място.

Не трябва да пренебрегваме и взаимоотношенията с близките ни, чиято подкрепа ще може да ни помогне с мотивацията ни за развитие, а и всеки е усещал, че когато е щастлив навън, работното време минава много по-леко и проблемите изглеждат, по- лесни за разрешаване.

3. Мога ли да се отърва от загубата на мотивация и желание за развитие

Ако вече сте на етап, в който чувствате тотално изтощение от работата си, не искате да се развивате или много от нещата, които ви се случват през деня, не предизвикват емоция у вас, е честито… вече сте професионално изпепелен. Това означава, че е време за промяна, която да раздвижи ежедневието ви.

Освен да потърсите помощта на психолог, можем да пробваме да се възвърнем от пепелта и сами. Специалисти са установили, че рязката смяна на средата, започването на ново, напълно нестандартно за нас, хоби и намирането на разнообразие в работата, повишава значително мотивацията за развитие и може да ни „спаси“ от бърн аут-а.

Ключова, за справяне с бърн аута е и промяната на работния график.