Ако страдате от болезнени менструации, мисълта за трудности при опити за зачеване, най-вероятно не ви е идвала наум.

Жените често изпитват болезнени менструации, особено през пубертета.

Ако периодичните болки се усилват в по-късна възраст, това може да е нещо повече от обикновено женско неразположение.

Макар и менструацията да може да е естествено болезнена, то не трябва да влияе на ежедневния живот. Самите спазми не влияят на способността за зачеване, но причината за тази болка може.

Тази болка може да е свързана с проблеми в матката или в други органи на малкия таз, което още повече влияе на фертилността и шансовете за зачеване.

Много са факторите, предизвикващи трудности при планирането на бременност.

Как менструалната болка влияе на фертилността

Болезнена менструация – какво предизвиква болка

Вината е на простагландините – те предизвикват спазми. Тези срещащи се в природата, например, в суровите шампиниони, химически вещества, могат да се открият и в тъканите на цялото тяло, включително и в матката.

Простагландините контролират телесната температура, растежа на клетките, разширението и съкращението на гладките мускули и възпалението. Също така предизвикват маточни съкращения, помагайки за отлепване на маточната лигавица по време на менструация.

Простагландините също са отговорни за индукция на контракциите и раждането.

Един от видовете медикаментозна стимулация на контракциите при раждане – това е въвеждане на гел в маточната шийка с простагландини.

Прекомерно високите нива на простагландини може да предизвика по-интензивни съкращения на матката, като временно се преустановява достъпът до мускулните части и така се стига до болезнени менструации.

При момичетата през пубертета болезнените спазми са често явление, поради високите нива на простагландини.

Със съзряването обаче нивото на тези химически вещества се понижава както и интензивността на болката. Освен това, при някои жени след раждането менструацията вече не е толкова болезнена.

Болезненият менструален цикъл в медицината се нарича дисменорея.

  • Първична дисменорея – това е, когато менструалните спазми са предизвикани от общата активност на простагландините, и този вид болки не оказват отрицателно влияние на фертилността.
  • Вторичната дисменорея възниква, когато менструалните спазми са предизвикани или се задълбочават от други аномалии или състояния на репродуктивната система. И този тип болезнени спазми може да е свързан с трудности при зачеване.

Отклонения в здравето, които предизвикват менструална болка

Освен наднормените нива на простагландините има и медицински състояния, които предизвикват менструална болка:

Миома на матката

Разпространено доброкачествено заболяване, което се развива в мускулната стена на матката. При някои може да има една или няколко миоми, от миниатюрни до сантиметър, до огромни, с размер на грейпфрут или малък пъпеш.

Доста разпространени са – при до 75% от жените се развиват, но повечето не подозират за тях, тъй като не се проявяват никакви симптоми.

Миомите се откриват случайно по време на гинекологичен преглед или ултразвук при бременност. Влияят ли тези доброкачествени маси на фертилността зависи от местоположението.

Например, тези, които са под лигавицата са с голяма вероятност да повлияят на шансовете за зачеване, тъй като могат да деформират матката и да попречат на имплантацията на ембриона.

Освен това, възможно е да предизвикат продължително кръвотечение по време на менструален цикъл и силни болезнени спазми ниско в корема.

В крайни случаи могат да понижат фертилността и да повишат риска от спонтанен аборт.

Лечението зависи от основния проблем и от желанието за деца. Ако жената все още иска да има деца, може да се проведе консервативна операция, за да се премахне миомата, като се запазват матката и яйчниците.

Хирургичните процедури по отстраняване на миоми са лапароскопия и лапаротомия.

Към нехирургичните методи се отнася медикаментозното лечение и емболизацията на миомата.

Ендометриоза и аденомиоза

Растящата маточна тъкан предизвиква силни болки при някои жени. Това може да доведе до образуване на съединителна тъкан в засегнатите участъци, което да доведе до допълнително усилване на болките и проблеми със забременяването и износването на бременността.

Симптомите на двете заболявания се лекуват основно с противозачатъчни. Понякога лекарите препоръчват провеждане на операция, за да се отстранят допълнителните маточни тъкани, като се запазват матката и яйчниците, т.нар. консервативна операция, която повишава шансовете за зачеване.