Главоболието е познато на всеки един от нас, и има много начини как да се избавим от тази напаст. Но понякога боли скалпа в корените на косата. С какво е свързано това, и има ли начин да се избавим от този симптом?
Защо възникват проблеми с кожата?
При докосване на косата и по-точно, към корените, възникват неприятни усещания и болки. Възможно е те да се разпространяват както по цялата повърхност на главата, така и по част от нея. Понякога се появяват допълнителни симптоми – сърбеж, пулсация, и всички те предизвикват неприятни усещания.
Внимание на тези детайли може и да не се обръща, но когато познаваме подробностите на това неразположение е по-лесно да се отстраним и да разберем как се отразява на здравето. Сериозен ли е този симптом или не трябва да му се обръща особено внимание?
Този вид болки се отличават от другите, тъй като имат неопределен характер, трудно е да се опишат. Изразена е умерено или силно, може да създава усещане за притискане от обръч или пръстен. Понякога подобен симптом сигнализира за възможни проблеми, например, с времето част от косата ще бъде загубена. Болката обикновено не се появява веднага. Усещанията, които възникват са нарастващи и след определено време могат да изчезнат внезапно.
Ако на скалпа се появяват болезнени усещания, то лекарите определят подобно състояние с такива термини като:
• Главоболие от напрежение;
• Цефалгия от мускулно напрежение;
• Психогенно главоболие;
Предизвиква се от вътрешни и външни фактори. Сред причините, които могат да имат вина за тази патология са следните:
• Преохлаждане, при което възниква спазъм на кръвоносните съдове;
• Стресова ситуация
В този случай емоционалното напрежение предизвиква спазъм, повишава се артериалното налягане, ускорява се сърцебиенето.
Освен външни фактори на организма действат и патологични състояния, хронични заболявания. Затова към този симптом невинаги трябва да се отнасяме пренебрежително.
Към разпространените се отнасят следните причини:
• Различен род простудни заболявания;
• Болести, свързани с неврологията;
• Проблеми с кръвоносните съдове;
• Липса на физическа активност;
• Травми на главата от различен произход;
• Висока чувствителност на кожата;
Съпътстващи симптоми – главоболие, сърбеж
За да оценим правилно всички симптоми, трябва да преминем изследване. Лекарят изключва или напротив, потвърждава, че има нарушения, и те са с физиологичен характер. Често е достатъчно да се избавим от редица провокиращи фактори, и симптомът ще изчезне.
В някои случаи се назначават лекарствени препарати, които позволяват облекчаване на болките. Предписват се в случаите, когато се е появило главоболие, при простуда или след сериозна травма. Лекарят препоръчва болкоуспокояващи и намаляващи спазма лекарства.
Масаж, успокояващи средства и витамини
Отличен начин за облекчаване на напрежението и за справяне с болезнените усещания се смята масажът. Прави се с помощта на специални прибори, или просто с пръстите на ръцете. Ефектът може да се усили чрез използване на етерични масла. Препоръчителни са лавандула, шафран, лайка и лимон. Достатъчно е да се смесят 5 капки с малко количество вода, може да се добави масло от репей, то може да подхрани кожата, да отстрани сухотата и да укрепи косата. Като бонус – ароматерапия, приятни аромати на билки и цветове помагат за отпускане и за по-голямо удоволствие от масажа в пълна степен.
За по-чувствителните помагат релаксацията, понякога е достатъчно да си легнат под звуците на природата и пеенето на птичките.