Учените отдавна бият тревога, че затлъстяването се превръща в епидемия, така че правилното хранене е това, което трябва да ни вълнува най-много.

Защо черното трябва да се използва за здравословно хранене

Как да накараме хората да избират здравословна храна, когато около нас има толкова много вкусни неща, които обаче съвсем не са здравословни?

Повечето от тях са богати на захар и са мазни, въпреки това са много вкусни и не можем да спрем да ги ядем отведнъж.

Ново изследване показва, че правилният маркетинг е половината от успеха. Учени от университета Бригам Янг установяват, че за да си купуват хората повече пресни зеленчуци и други здравословни храни, то трябва да са черни.

Не загнили до такава степен, че да почернеят, а в смисъл да са правилно опаковани.

Коко Шанел неслучайно е считала черните рокли за задължителен елемент на гардероба. Черното е било и си остава едно от най-популярните и универсални нюанси. Привлича и внимание, което трябва да се използва за обучение на здравословно хранене.

Ако целта е да се увеличат продажбите на пресни храни по магазините, има смисъл да се представят по привлекателен и апетитен начин.

В света на дизайна черното винаги е било отлично решение, но сега очевидно това се отнася и за растителния свят.

Изследователите опитали да проверят как се променя привлекателността на зеленчуците, когато са в различни нюанси, и черното излиза победител от тази битка.

Жълтите чушки, например, са най-привлекателни на черен, сив и бял фон, а морковът на черен фон надминава по привлекателност патладжаните и дори гъбите, вероятно заради привличащият поглед контраст.

Черни зеленчуци стават предпочитани, дори и да са безвкусни

Някои зеленчуци нямат толкова добре изразен вкус. А многообразието от хранителни продукти е направило праговете на чувствителност на повечето храни много високи и затова много зеленчуци ни се струват направо безвкусни.

 Ето защо следва да се прибягва до някои маркетингови трикове, своеобразна цветна диета, в която черното трябва да преобладава, за да не избягва на подсъзнателно ниво яденето на безвкусни зеленчуци. Плодовете, поради съдържанието на захар, все пак са предпочитани и по-вкусни.