Още преди няколко месеца стана известно, че при преболедувалите от коронавирус безсимптомно, също откриват увреждане на белите дробове. Тези данни са публикувани от японски учени въз основа на резултатите от изследването на пасажерите на круизния лайнер „Diamond Princess”.

Ефектът на матовото стъкло се вижда и при лека пневмония

Изменения изследователите виждат на снимките от компютърната томография, помътняването, което се наблюдава на тях, лекарите наричат „ефект на матовото стъкло”.

До толкова е опасен този специфичен симптом, който обикновено само специалист може да открие. 

Това изследване всъщност показва, че дори и хората, които не забелязват неразположение е възможно развитие на пневмония в лека форма – за такава говорят и видимите изменения на снимките.

Засега резултати повторно изследвания няма, но очевидно, че това са временни изменения, след като човек оздравее, те изчезват, обяснява лекарят.

Данните, получени от японски учени, показват, че приблизително 2/3 от заболелите прекарват вируса без видими симптоми. Половината от тях имат пневмония, която заразените не могат да забележат самостоятелно.

Необходимо е провеждане на изследвания в тази насока, които да са по-детайлни, а не просто да се откриват антитела.

Защо и у нас не се провеждат по-задълбочени изследвания

Добре би било в такъв случай тези, на които са открити антитела, например, в Пловдив и в Бургас, макар и да са незначителен процент, да се направят по-задълбочени изследвания, които обаче също биха стрували пари.

Така няма да се налага да разчитаме на чуждестранните изследователи каквото откриват, а ще знаем как инфекцията се понася от българите.

Горещото време, което обхвана страната през последните дни, всъщност способства за по-леко протичане на белодробните заболявания, затова и сега при повечето хора няма сериозни симптоми и прекарват леко инфекция.

Лятото не е сезонът на пневмониите, през студените зимни дни имунитетът на дихателните пътища намалява, което е предпоставка за бързо развитие на вирусните инфекции.

Разбира се, коронавирусът показа доста сериозни специфики, например, у нас от началото на юни тръгна увеличение както на приетите в болница, така и на тези, които са в тежко състояние.

При преглед на статистиката това нарастване следва да се отчита, съвсем не е малко, като оставим настрани повечето тестове, които се правят сега.