Учени от Медицинския факултет на Ню Джърси твърдят, че възрастните хора с повече или по-малко дебели крака, тоест делът на мастната тъкан в тях е повишена, по-рядко страдат от хипертония.

Ако краката са дебели, кръвното е по-ниско

В изследването участват почти 6000 възрастни души, мъже и жени, на средна възраст от 37 г. При 24% е повишено артериалното налягане, с повече от 130/80 мм.

Учените измервали обемът на мазнините в тялото на човека. По получените данни от участниците в проекта, те били разделени на групи – с висок процент мазнини и с нисък.

За мъжете с високи показатели мастна тъкан в краката се смятали 34% и повече, а за жените – 39% и повече.

Оказва се, че участниците с голямо количество мазнини в долните крайници с 61% по-рядко страдали от тази разновидност на повишено артериално налягане, когато и двата показателя, и систолично, и диастолично, били над нормата.

Долната граница по-ниска при по-голяма обиколка на бедрата

За хората с дебели крака също с 53% е по-нисък рискът от развитие на диастолично кръвно налягане – по-висока долна граница, и с 39% по-нисък – на систоличното артериално налягане, повишен е само първият показател.

Така че е важно да се разгледа, уточняват изследователите не само диастоличното налягане – вторият показател, и с 39% по-ниско – систоличното артериално налягане, повишен е само първият показател.

Важно е да се разгледа не само това колко излишни мазнини има човек, но къде по тялото са разположени.

Абдоминалните мазнини около талията са вредни за здравето, а тези в областта на бедрата, са дори полезни.

Затова е добре нежният пол да не се опитваме да отслабнем в краката, тъй като това може да е част от чара и освен това да е от голяма полза за здравето.

Остава желателно да се опитаме да се избавим от мазнините по корема, немалка е вероятността те да са като кутията на Пандора, и да се отключат множество болести, ако ги задържим прекалено дълго по себе си.