Често травмите в бита ни застигат от невнимание или небрежност, пренебрежение на правилата за безопасност при провеждане на ремонтни работи или при основно почистване.

По-предразположени към фрактури, изкълчвания, или травми и разтежения са възрастните хора, които често страдат от световъртеж, зрителни разстройства или проблеми с опорно-двигателния апарат.

Възможни са изгаряния и травми от въздействие на електричество, особено при неизправност на проводници и опити и сами да решим проблема.

Когато знаем особеностите и причините за повечето битови травми, е важно да направим профилактика на увреждания.

Домашни травми – наранявания и разтежения

Най-чести от битовите увреждания сред млади хора и такива на средна възраст са травми и разтежения.

Те са възможни при падане на битови повърхности, удари в краищата на битови предмети, мебели, остри ъгли.

По своята природа травма е увреждане в зоната на меките тъкани, което не нарушава тяхната цялост.

Нараняването може да се съпровожда със синина или хематом, ако се наруши целостта на подкожните съдове, увредената зона почервенява, отича и е болезнена.

Често има съчетани наранявания и разтежения при подхлъзване по мокър под, падане във ваната или неправилно слизане или падане по стълбите.

При леко нараняване без разтежение и остра болка в костите или ставите е напълно достатъчно да се приложи към мястото на увреждането студен компрес.

Може да се приложи и мехур с лед, парче замразено месо, завито в кухненска хартия или нараненото място се поставя под струя студена вода.

При нараняване с разтежение се формира закрито увреждане на ставната област, ако крайникът се движи в несвойствени за него направления.

Често се уврежда коленната или глезенната става, рамото

Възможно е увреждане на сухожилия с мускули, ставни връзки.

Основен признак е острата болка и ограничаване движението на увредената зона, формиране на изразен оток, понякога кръвоизлив.

Първа помощ при такава травма е студен компрес с поставяне на фиксираща превръзка, която обездвижва зоната на увредената става.

Задължителна е консултацията с лекар, понякога е необходимо продължително лечение и дори операция по възстановяване на целостта на увредените тъкани.

Травми на главата – наранявания, сътресения

Особен вариант е травма на главата, която е вероятна при падания по гръб с удар във врата, удар на главата в мебел, подхлъзване в банята или падане на тежки предмети върху главата.

Резултат от външни въздействия и удари е възможно да стане сътресение и удар на мозъка, които изискват незабавен лекарски преглед и лечебни мероприятия.

Веднага след травмата е необходимо да се успокоим и да оценим външните увреждания – цицина на главата, хематом или разкъсване на тъкани, които трябва да се обработят с антисептици.

Ако травмата на главата е била съпроводена със загуба на съзнание, дори за много кратко време, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

По същия начин трябва да се постъпи при поява на кръвоизливи в областта на очите или кръвотечения от носа, силно главоболие, рязко понижаване на налягането.

Възможно е сътресение или нараняване на мозъка, при които е необходимо лечение в болница.

Фрактури в бита

Най-често в бита възникват фрактури на крайниците, възникващи заради падания, особено на мокър под или в банята.

Понякога са възможни и падания от прозорци или балкони при миене на прозорци или при ремонтни дейности, които налагат навеждане.