Ако забележите нещо подобно, е добре по-бързо да си запишете час при личния лекар.

В повечето случаи световъртежите, наричани от учените вертиго, не са опасни, те крият само един риск – от спъване, падане и удар, ако не ни провърви, да разтегнем сухожилие или да се нараним. Най-вероятно няма да бъде и това.

Има и случаи, когато световъртежът е признак на доста сериозни здравословни проблеми.

Защо може да ни се вие свят

Причините за световъртеж са най-различни. Най-често вертиго възниква, когато се нарушава връзката между мозъка и вътрешното ухо, където е разположен вестибуларният апарат.

Мозъкът губи ориентация в пространството, поради което възниква усещане, сякаш земята се мести под краката.

За да се задържим във вертикално състояние, сивото вещество активира каскада от реакции, които трябва да ни върнат чувството за равновесие.

Част от тези реакции засягат и центъра на повръщане, поради което световъртежът често се съпровожда с пристъп на гадене. Така се случва при морска болест.

За щастие, подобна загуба на контакт между мозъка и вестибуларния апарат се случва рядко и продължава само няколко секунди. В подобни краткотрайни инциденти няма основание за притеснение.

Също не трябва да се вълнуваме, ако световъртежът продължава по-дълго, но е поради следните причини. Сред тях са:

  • Алкохолна интоксикация;
  • Странични ефекти от приеманите лекарства;
  • Обезводняване;
  • Прегряване и топлинни удари;
  • Пътуване в автомобил, автобус или в кораб;
  • Анемия – понижени концентрации на желязо в кръвта;
  • Понижение на артериалното налягане;
  • Прекалено интензивни физически упражнения;
  • Ушни инфекции.

Разбира се, световъртежите никога не са приятни. Но в изброените ситуации те са краткотрайни и не излагат на риск живота. А съпътстващите симптоми помагат за разкриване причините за неразположението.

1.Чести световъртежи повече от няколко минути

Това може да е признак на сериозни нарушения във функцията на вътрешното ухо. Например, да сигнализира за вестибуларен нефрит – вирусна инфекция на вестибуларния нерв или лабиринтит – вътрешен отит.

Тези заболявания са опасни, тъй като е възможно да протичат дълго време безсимптомно, а впоследствие техните провокатори могат да засегнат мозъка и нервната система, стига се до летален изход.

2.Внезапна слабост, изтръпване на части от тялото на фона на вертиго

Подобно съчетание на симптоми може да е признак на инсулт. Според статистиката, това състояние, представляващо остро нарушение на мозъчното кръвообращение е втората причина за смъртността у нас след инфаркт на миокарда.

Инсултът е изключително опасно състояние – над 80% от получилите го умират или остават инвалиди и само 16% оздравяват. 3-6 часа са на разположение на роднините и близките на получилия инсулт, за да може да оздравее напълно.

3.Постоянен световъртеж от ставане

Краткотрайната ортостатична хипертония – понижаване на кръвното налягане и в мозъка, което предизвиква световъртеж, е доста разпространено състояние и рядко е опасно.

Най-често е свързано с недостатъчен прием на течности. На основата на леко обезводняване кръвта става по-гъста, влошава се кръвообращението.

Затова да си докараме ортостатична хипертония при рязко ставане или повдигане на торса съвсем не е трудно.

Този проблем се разрешава лесно – не забравяйте да пиете вода, особено когато времето е топло или при сериозни физически натоварвания.

4.Пристъпи на непоносимо главоболие

С думата „мигрена” са запознати много хора, но повечето смятат, че става въпрос единствено за пулсиращо главоболие. Това съвсем не е така – упоритото повтарящо се главоболие също може да бъде мигрена.

Това психоневрологично разстройство е потенциално опасно за живота, тъй като може да доведе до инсулт и до инфаркт.

Ако световъртежът продължи няколко часа и повече, възниква редовно, задължително се консултирайте с личния лекар, който ще прецени до колко симптоматиката е повод за притеснение.

5.Постоянен световъртеж по време на тренировки

Най-често за такива състояния вина има споменатото по-горе обезводняване. Или пък хипервентилация – заради ускореното дишане в кръвта се повишават нивата на кислород и намалява съдържанието на въглероден диоксид, което предизвиква и световъртеж.

Затова е важно да се пият адекватно количество течности и да не се прекалява с кардиото.