Хематом представлява определено количество кръв, обикновено съсирена извън кръвоносните съдове, който се причинява най-често от нараняване на стената на кръвоносен съд, което позволява изтичането на кръвта от него в тъкани, неприлежащи към кръвоносната система.

Увреденият кръвоносен съд може да бъде артерия, вена или капиляр и кървенето може да бъде, както много малко, колкото една точица, така и много голям кръвоизлив, който да причини значителна загуба на кръв.

Това е вид вътрешен кръвоизлив, който съдържа съсирена кръв или впоследствие формира съсиреци.

Кръвоизливът е термин, който се използва за описание на интензивно кървене и често се класифицира като изтичане на 15-40% от общото количество кръв в организма.

Хемотомът описва кървене, при което кръвта вече е започнала да се съсирва.

Въпреки това разликата понякога не е ясна, тъй като хематомите се уголемяват с течение на времето като активното кървене може да увеличи тяхната маса.

Хематом - какво го отличава от кръвоизлива

Какви са симптомите

Количеството кръв извън кръвоносен съд причинява дразнене и възпаление, като клиничните изяви зависят от неговото местоположение и дали свързаното с него подуване и възпаление засягат околните тъкани.

Най-характерните симптоми на възпаление са зачервяване, болка и подуване.

В повечето случаи хематомите се разрешават от само себе си с течение на времето. Първоначалната твърда структура на съсирената кръв постепенно става пореста и мека и постепенно се разгражда от организма.

Формата се променя като течността изтича и подуването, вследствие на хематома, отшумява.

Цветът се променя от лилаво-синьо, изглежда като натъртено, до жълто и кафяво. Химикалите от кръвта постепенно се абсорбират и хематомът се разрешава от само себе си.

В зависимост от местоположението си, характерното оцветяване на кожата може да обхване различни тъкани под действието на гравитацията.

Например хематом на челото е възможно да доведе до образуването на синини под очите, които изглежда се изместват надолу към врата и избледняват с течение на времето.

Хематоми се появяват често и в повечето случаи са без клинично значение.

Ако обаче са прекалено големи и са на определени места по тялото като например мозъка е възможно да бъдат опасни за живота.

Какви са причините за поява на хематоми

Обикновено се дължат на травма, независимо дали са в резултат на автомобилна катастрофа, слаб удар, кашлица или неизвестно събитие.

Кръвта в кръвоносните съдове се движи постоянно и следователно не се съсирва или коагулира.

Когато кръвта напусне системата на кръвообращението и престане да се движи, почти незабавно започва да се съсирва.

Освен ако човек не приема антикоагуланти, които предотвратяват образуването на кръвосъсиреци като аспирин, варфарин, клопидогрел и дипиридамол.

Колкото по-интензивно е вътрешното кървене, толкова по-голям хематом се образува.

Лечение на хематом

Повечето кожни колекции от кръв се дължат на контузии и се лекуват чрез спазване на постелен режим, прилагане на ледени компреси и по възможност стягане на засегнатото място.

Ако хематомът е на крака е препоръчително да се държи повече време по-високо от сърцето за намаляване на подуването.

Кръвообразуванията отшумяват с течение на времето. В зависимост от локализацията, обездвижването на засегнатото място може да ускори процеса на излекуване.

За овладяване на болките и възпалението е препоръчително да се прилагат стандартните медикаменти, които се отпускат без рецепта като парацетамол и ибупрофен.

Важно е да се знае че и стандартните болкоуспокояващи имат странични ефекти и не е препоръчително продължителното им използване без лекарско указание.

Хематом на главния мозък

Една по-специална разновидност хематом, която изисква и съответното внимание. Хематомите на главния мозък са често последствие от травми на главата.

След получаването на подобни наранявания малко хора отиват на лекар, а и истината е, че и да го направят най-вероятно няма да им обърнат внимание, след като нямат характерните симптоми.

Видове и симптоми на хематом на главния мозък

Хематомите на мозъка представляват кръвоизлив в тъканите на органа, в резултат на което се образува кухина, изпълнена с кръв.

Основен признак на хематоми – един или няколко в мозъка, е интензивното главоболие, което може да предизвика гадене и постоянно повръщане.

Характерни симптоми на хематоми в мозъка

 • Световъртеж;
 • Постоянна сънливост;
 • Прилошаване;
 • Затруднения с координацията на движенията;
 • Изкривяване на походката;
 • Нарушения на говора с различна тежест;
 • Съществена разлика на размерите на зениците една от друга;
 • Внезапна слабост в крайниците или на едната половина на тялото.

Особено внимание трябва да се обръща на бебетата и на хората в напреднала възраст, тъй като при тях хематом може да възникне, дори след незначителни удари в главата.

Хематомът на главния мозък е опасна травма, тъй като води до възникване на дефекти на нервната тъкан, нарушение на кръвообращението в нея, повишаване на вътречерепното налягане.

Затова е много важно своевременно да се потърси лекарска помощ, в противен случай в мозъка ще се натрупа много кръв, което да доведе до изместване на черепните структури една спрямо друга.

Резултатът е влошаване на състоянието на човека, развитие на гърчове и конвулсии, дори 2 години след травмата, летаргия, кома и дори летален изход.

Разновидностите на струпване на кръв в главния мозък:

 1. Субдурален хематом се развива при нарушение на целостта на кръвоносните съдове между веществото на главния мозък и неговата твърда обвивка. Вследствие на кръвоизлива в тъканта, се формира хематом, притискащ мозъка. Възможно е постепенно да се увеличава, което да доведе до бавна загуба на съзнание на пострадалия и развитие на тежки, понякога необратими деструктивни изменения в мозъка. Такива хематоми могат да се проявят както веднага, така и няколко дни и дори месеци след получаването на травма.
 2. Епидурален хематом се формира в резултат на разкъсване между черепа и твърдата обвивка на главния мозък, което често се наблюдава при счупване на черепа, получено при автомобилна катастрофа. При такива травми пострадалите рядко са в съзнание.
 3. Вътремозъчен – локализира се единствено в тъканите на мозъка и не излиза извън неговите предели.

Малките субдурални или епидурални хематоми обикновено се лекуват консервативно.

Консервативната терапия – това е:

 • Полагане на лед към засегнатото място;
 • Поставяне на притискаща превръзка;
 • Назначаване на физиотерапия;
 • Провеждане на симптоматично лечение, състоящо се в прием на обезболяващи, кортикостероиди, невролептици, средства против повръщане;
 • Провеждане на анфибринова терапия с цел предотвратяване на повторни кръвотечения;
 • Профилактика на формиране на отоци на мозъка с помощта на диуретични средства;
 • Прием на препарати, подобряващи микроциркулацията на кръвта.

Вътремозъчен хематом също понякога може да се лекува консервативно, под постоянен контрол на вътречерепното налягане.

Хирургично лечение на мозъчен хематом

Ако в мозъка се е образувал голям хематом, то не може да се мине без хирургично лечение, което се състои в отстраняване на кръвта от мястото, в което се е натрупала. Понякога се налагат и по-обширни операция, когато кръвотечението вътре в мозъка не спира.