Хематом представлява колекция от кръв, обикновено съсирена извън кръвоносните съдове, която се причинява най-често от нараняване на стената на кръвоносен съд, което позволява изтичането на кръвта от него в тъкани, неприлежащи към кръвоносната система.

Увреденият кръвоносен съд може да бъде артерия, вена или капиляр и кървенето може да бъде, както много малко, колкото една точица, така и много голям кръвоизлив, който да причини значителна загуба на кръв.

Това е вид вътрешен кръвоизлив, който съдържа съсирена кръв или впоследствие формира съсиреци.

Кръвоизливът е термин, който се използва за описание на интензивно кървене и често се класифицира като изтичане на 15-40% от общото количество кръв в организма.

Хемотомът описва кървене, при което кръвта вече е започнала да се съсирва.

Въпреки това разликата понякога не е ясна, тъй като хематомите се уголемяват с течение на времето като активното кървене може да увеличи тяхната маса.

Какви са симптомите?

Колекциите от кръв причиняват дразнене и възпаление, като клиничните изяви зависят от тяхното местоположение и дали размерът им или свързаното подуване и възпаление засягат околните тъкани.

Най-характерните симптоми на възпаление са зачервяване, болка и подуване.

В повечето случаи хематомите се разрешават от само себе си с течение на времето. Първоначалната твърда структура на съсирената кръв постепенно става пореста и мека като съсирване, което се разгражда от организма.

Формата се променя като течността изтича и колекцията от кръв се изравнява.

Цветът се променя от лилаво-синьо натъртване до жълто и кафяво като химикалите от кръвта постепенно се абсорбират и хематомът се разрешава от само себе си.

В зависимост от местоположението си, характерното оцветяване на кожата може да обхване различни тъкани под действието на гравитацията.

Например хематом на челото е възможно да доведе до образуването на синини под очите, които изглежда се изместват надолу към врата, като избледняват с течение на времето.

Хематоми се появяват често и в повечето случаи са без клинично значение.

Но ако са прекалено големи и на определени места по тялото като например мозъка е възможно да бъдат опасни за живота.

Какви са причините?

Хематомите обикновено се дължат на травма, независимо дали са в резултат на автомобилна катастрофа, слаб удар, кашлица или неизвестно събитие.

Кръвта в кръвоносните съдове се движи постоянно и следователно не се съсирва или коагулира. Когато кръвта напусне системата на кръвообращението и престане да се движи, почти незабавно започва да се съсирва.

Освен ако човек не приема антикоагуланти, които предотвратяват образуването на кръвосъсиреци като аспирин, варфарин, клопидогрел и дипиридамол.

Колкото по-интензивно е вътрешното кървене, толкова по-голяма колекция от кръв се образува.

Лечение на хематом

Повечето кожни колекции от кръв се дължат на контузии и се лекуват чрез спазване на постелен режим, прилагането на ледени компреси и по-възможност стягане на засегнатото място и по-възможност, например ако засегнат е крак е препоръчително да се държи повече време по-високо от сърцето за намаляване на подуването.

Кръвообразуванията отшумяват с течение на времето. В зависимост от локализацията, обездвижването на засегнатото място може да ускори процеса на излекуване.

За овладяване на болките и възпалението е препоръчително да се прилагат стандартните медикаменти, които се отпускат без рецепта като парацетамол и ибупрофен.

Важно е да се знае че и стандартните болкоуспокояващи имат странични ефекти и не е препоръчително продължителното им използване без лекарско указание.