В последно време вегетарианският начин на живот придобива все по-голяма популярност, неговите привърженици разпалено го пропагандират в социалните мрежи, като твърдят, че именно това е решението на хроничните заболявания, които неизбежно съпътстват хората с напредването на възрастта и влошават качеството на живота им.

Но така ли е всъщност?

Някои учени са точно противоположното мнение, според техните твърдения пълното изключване на месото и месните продукти от хранителния режим води до обостряне на проблемите със стомашно-чревния тракт.

Освен загуба на килограми, тези състояния водят и до нарушения във функцията на всички органи и системи.

Британски учени в продължение на година провеждали изследване, в резултат на което установили, че 29% от населението на Обединеното кралство е намалило консумацията на месо, 9% са двоумят дали да станат вегетарианци, а 3% напълно са прекратили консумацията на храни от животински произход.

В тази връзка специалистите създали формула, чиято цел била да определи какви последствия биха могли да имат върху здравето тези изменения в хранителния режим на вегетарианците.

Тази формула позволила установяването на 5 основни проблеми, които повлича след себе си окончателното прекратяване на консумация на месо.

Въз основа на получените данни учените достигнали до заключението, че вегетарианството може да доведе до необратими последствия.

Първо, при недостиг на месо в хранителния режим се развива дефицит на белтък, което води до отслабване, което всъщност се цели от много хора.

Само за месец човек може да свали около 4.5 килограма.

Но това не е повод за радост, тъй като толкова бързо отслабване обикновено се съпътства с влошаване на здравето и дори само изчезването на субективното усещане за добро здраве, е достатъчно да повлияе много неблагоприятно на качеството ни на живот, макар и в краткосрочен план.

Рязкото отслабване повлича след себе си и още един проблем нарушение на обмяната на веществата. Пълното прекратяване на консумацията на месо се отразява и неблагоприятно на функцията на стомашно-чревния тракт и се стига до нарушаване на баланса на обичайната чревна микрофлора.

Но здравословните проблеми не се ограничават само до храносмилателната система. Спирането на консумацията на месо може да създаде и проблеми със сърцето.

Вегетарианците е възможно да страдат от недостиг на необходимите хранителни вещества. На хората, придържащи се към принципите на вегетарианството в храненето най-вероятно не си набавят достатъчно белтъчини и минерали.

А това на свой ред може да обуслови развитието на сърдечна недостатъчност, но в един много дългосрочен период, и това е само един от факторите, които биха могли да обусловят това тежко заболяване.

От всичко казано по-горе следва, че е възможно вегетарианството вместо да ни спаси от хроничните болести, да ускори тяхното развитие.

Поради тази причина, когато човек решава да прекрати напълно консумацията на месо и месни продукти, то трябва да претегли всички за и против и да не излага излишно организма си на опасност. Също трябва да се употребяват храни, богати на белтъци.

Но все пак трябва да се признае, че направените по-горе заключения, че вегетарианството би могло да стане причина за сърдечна недостатъчност, са доста пресилени, тъй като поне засега няма изследвания, които да са провеждани, чиято цел е установяването именно на тази взаимовръзка.

А също така има растителни храни, които също богати на белтъци и на минерали.