Аналният абсцес е болезнено състояние, в което се събира гной около ануса. В повечето случаи е в последствие на инфекция на малките анални жлези.

Най-разпространен вид абсцес е перианалният, който често се проявява като зачервена и топла на допир подутина около ануса. Анален абсцес, разположен в по-дълбоките тъкани, е не толкова често срещан случай и може да бъде по-малко видим.

Хирургическият разрез и дренаж са най-разпространеният метод за лечение за всички видове анален абсцес и обикновено лечението преминава успешно.

Но при около 50% от пациентите се развива усложнение, което се нарича фистула. Аналната фистула е малък канал, който свързва необичайно мястото на абсцеса и кожата.

В някои случаи, аналната фистула предизвиква постоянни течения. В други случаи води до рецидив на аналния абсцес. И в такъв случай се налага хирургично лечение, за да се излекуват почти всички анални фистули.

Помнете – аналният абсцес е неприятно състояние, но ако се проведе правилно оперативно лечение, то с лекота ще се избавите от него.

Причини за анален абсцес

1. Инфектиране на анална фисура, представляваща неголям разрив в кожата на аналния канал;
2. Заболявания, предавани по полов път;
3. Блокиране на аналните жлези;
4. Разполагане на чужди тела в аналното отвърстие;

Рискови фактори

• Колит;
• Възпалителни заболявания на червата, като болест на Крон и язвен колит;
• Диабет;
• Дивертикулоза;
• Възпалителни заболявания на органите на таза;
• Използване на медикаменти като преднизолон;
• Прекалено груб анален секс;
Използването на презервативи по време на сексуалния контакт, включително и при анален секс, може да спомогне за предотвратяване на анални абсцеси.

При бебетата и децата в кърмаческа възраст честата смяна на пелените и дължимата хигиена при смяната на памперси може да спомогне за предотвратяване развитието на анални фисури и перианален абсцес.

Симптоми на анален абсцес

Повърхностните анални абсцеси често са свързани със следните проявления:
• Болка, която обикновено е пулсираща и се усилва, когато човек седне;
• Раздразнение на кожата около ануса, включително подуване, зачервяване, болезненост;
• Отделяне на гной;
• Запек или болки, свързани с изхождането;

По-дълбоките анални абсцеси могат да бъдат също свързани със симптоми като:

• Треска;
• Втрисане;
• Неприятни усещания;

Понякога повишената телесна температура е единствения симптом на дълбок абсцес около ануса.

Диагностика

Обикновено клиничната оценка – включително и цифровото ректално изследване е достатъчно, за да се диагностицира анален абсцес. Но понякога се налагат и допълнителни изследвания за откриване на абсцес на анална жлеза.

В редки случаи диагностиката се провежда под наркоза. Лекарят също може да назначи ултразвук, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на анален абсцес

Важно е хирургичният дренаж да се проведе преди абсцесът да се спука. Повърхностните анални абсцеси могат да се дренират и амбулаторно с използването на местна упойка.

По-дълбоките или големите анални абсцеси могат да наложат хоспитализация и помощ от анестезиолог.

След процедурата на повечето хора се предписват обезболяващи. Антибиотици след дренирането на абсцеса обикновено не са нужни, но могат да се наложат при диабетици и при хора с отслабен имунитет.

Понякога операция на фистулата може да се извърши едновременно с тази на абсцеса. Въпреки това обикновено фистулите се развива 4-5 седмици, след като абсцесът се дренира.

Хирургията на фистулата обикновено е отделна процедура, която може да бъде извършена в амбулаторни условия или при кратка хоспитализация в болницата.