Със сигурност не сте и предполагали, че може да има разлика в качеството на съня в различните дни от седмицата.

Но това откритие направиха британски учени, като обявиха, че спим най-добре в нощта на вторник срещу сряда. Основание за това тяхно заключение са данните, получени при изследване на сърдечно-съдовата система на 5000 мъже и жени.

По време на своето изследване специалистите обърнали внимание, че в различните дни от седмицата качеството на съня не е еднакво.

Така анализът на данните показал, че след първите 2 работни дни на седмицата както мъжете, така и жените успяват най-добре да си отпочинат в периода на нощния отдих.

Учените предполагат, че това е пряко свързано със съвременния ритъм на живот и традиционните навици.

Качеството на съня нощем много по-рядко се нарушава от мазна храна, алкохол и други събития, на които удоволствия се отдаваме най-често в края на седмицата, поясняват експертите.

Както показва и практиката, офис служителите много по-често злоупотребяват с алкохола и мезетата в петък вечер, отколкото през делничните дни.

Също съгласно резултатите от изследванията както мъжете, така и жените през почивните дни спят повече, отколкото през делничните, когато трябва да се събудят по-рано и да отидат на работа.

А в събота и неделя могат да си позволят да се отпуснат и доволно да се наслаждават на свободата си в леглото.

Но по време на нощния сън в сряда се понижава нивото на кръвното налягане и хормоните на стреса, нормализира се сърдечният ритъм. А пък сънят през почивните дни по някаква причина се оказва не толкова пълноценен.

Само 48% от съня в нощта на събота срещу неделя и 48.7% на петък срещу събота притежава възстановяващи организма свойства в сравнение с 55.1% в нощта на вторник срещу сряда, допълват експертите.
Следва да се отбележи, че специалистите от американския институт на съня, които от много години се занимават с проблемите на това загадъчно на всеки един от нас явление, препоръчват да се организира пространството в спалнята по такъв начин, че дори само мисълта за него да ни действа отпускащо, а като влезем там сякаш да предвкусваме съня.

Температурата в помещението оказва непосредствено влияние върху качеството на съня. Най-добре е, ако в стаята е между 16 и 20 градуса.

Важно е да се спи на пълна тъмнина и да се ляга по едно и също време.

Но и трябва да се спи пълноценно по 8 часа, макар че през летните месеци повечето хора нямат такава необходимост, тъй като слънчевото греене и запасяването на организма с ценния витамин Д позволява да се спи по-кратко време.

Следва да се отбележи, че по-рано учени от Пенсилвания определиха, че 6-часовия сън може да влияе на организма, дори и по-лошо от безсънието.

Но тяхното изследване бе твърде ограничено и не обхващаше колебанията в продължителността на съня през различните сезони, което пък е свързано с промяната на слънчевото греене.

За пълноценен сън е също така важно и спалното помещение редовно да се почиства, да се сменя бельото, тъй като мръсното легло много бързо се превръща в развъдник на различни микроорганизми, които в краткосрочен план не се отразяват на здравословното ни състояние, но не и в дългосрочен.