Две водещи научни медицински организации в Европа изразиха безпокойство по повод включването на глава за китайската народна медицина в Международната класификация на болестите – МКБ.

Официално признават китайската народна медицина - защо Европа е против

Учените смятат, че влиятелността на този документ ще направи по-легитимни безотговорните изявления на представителите на източните практики.

Китайската народна медицина е известна с фантастични изявления относно ефективността на лечението. Предлага се срещу множество болести, които официалната медицина не може да излекува.

Става въпрос за алтернативни методи на лечение на рак, които дават лъжливи надежди на пациентите.

Известно е и многообразието на средства на китайската народна медицина. Сред най-скандалните от тях са рог от носорог и пенис от тигър.

Със становище по повод включването на китайската народна медицина в Международната класификация на болестите излязоха Научният съвет на европейските академии и Европейската федерация на академиите по медицина.

Има риск от въвеждане в заблуждение на пациенти и лекари, а също и увеличаване на натиска върху обществените системи за здравеопазване за заплащане на услугите на тези практики на фона на ограничените финансови ресурси.

Професор по инфекциозни болести от Лондонския университет, подпомогнал изготвянето на официалното изявление, съобщи, че научната общност от обезпокоена от факта, че хората, които не са критични, нямат отношение към медицината и науката, могат да приемат включването на китайската медицина в МКБ за признак на нейното одобрение от страна на Световната здравна организация.

Какви са основните опасения на европейските учени

Основният риск е, че хората и пациентите разчитат на непроверени методи и не обръщат внимание на медицината, която се основава на доказателства.

Те губят време и пари за безполезни методи, които в най-добрия случай са с плацебо ефект.

Някои алтернативни методи, от които е част и китайската народна медицина, е възможно да предизвикат странични ефекти, това се отнася най-вече за екстрактите от билки.

Европейската научна общност е обезпокоена основно заради факта, че ако китайската народна медицина в списъка с болестите, това може да отвори кутията на Пандора. И този факт да се използва като индулгенция за всички съмнителни методи на лечение.